Габријел Ескобар / - РТРС
19/11/2022 u 10:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Eskobar: Očekujem dogovor Beograda i Prištine narednih dana

Skupština Kosova je ratifikovala Briselski sporazum, a Ustavni sud je odlučio da je potrebno uspostaviti ZSO, što formiranje čini obavezujućom zakonskom obavezom za Kosovo, naveo je on

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i Specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eksobar kaže da se nada da će Beograd i Priština postići dogovor u narednim danima kako bi se stišale napetosti na sjeveru KiM, uz podršku specijalnog predstavnika EU. Eskobar je naglasio da SAD aktivno podržavaju te napore.

Gabrijel Eskobar je u razgovoru za Tanjug pozvao obje strane da pokažu maksimalnu fleksibilnost i postignu sporazum u narednim danima, a uoči uoči isteka roka 21. novembra posle čega su prištinske vlasti najavile da će kažnjavati vlasnike vozila sa srpskim oznakama koji nisu preregistrovali tablice, kako bi smirili situaciju.

- Tada bi strane trebalo da udvostruče svoje obaveze prema dijalogu, uključujući i sprovođenje već potpisanih sporazuma, što znači i početak pregovora o osnivanju Zajednice srpskih opština, rekao je Eskobar.

Na pitanje kako vidi rješenje ukupne situacije na sjeveru KiM, da li vjeruje da se može postići kompromis s obzirom na to da je zahtjev Srpske liste koja se povukla iz svih kosovskih institucija bio poštovanje Briselskog sporazuma, prije svega formiranje Zajednice srpski opština, Eskobar kaže da su SAD saglasne sa Evropskom unijom da su nedavni događaji zabrinjavajući.

- Povlačenje kosovskih Srba iz kosovskih institucija nije rješenje za trenutne sporove i ima potencijal da dodatno eskalira tenzije na terenu. Sve strane moraju preduzeti korake da smanje tenzije i osiguraju mir i stabilnost. Akcije i retorika koji povećavaju mogućnost nasilja stavljaju u nepotrebnu opasnost nevine živote i živote međunarodnih mirovnih snaga na terenu, kaže Eskobar.

Kada je riječ o osnivanju Zajednice srpskih opština Eskobar kaže:

"Skupština Kosova je ratifikovala Briselski sporazum, a Ustavni sud je odlučio da je potrebno uspostaviti ZSO, što formiranje čini obavezujućom zakonskom obavezom za Kosovo".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 15:56