Gabrijel Eskobar / - EPA
08/07/2023 u 23:16 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Eskobar: Potrebni su novi izbori na KiM sa bezuslovnim učešćem Srba

U Ohridu je bilo riječi o sporazumu o normalizaciji kako bi se stvorili mirovni uslovi između dva neprijateljska susjeda po evropskim pravilim, navodi on

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da bi, ako Beograd i Priština ne prihvate plan EU za smirivanje sukoba, moglo doći do još veće krize, kao i da su neophodni novi izbori sa bezuslovnim učešćem Srba, penosi Nova.rs.

-Moram biti vrlo jasan, ovo nije evropski proces. U Ohridu je bilo riječi o sporazumu o normalizaciji kako bi se stvorili mirovni uslovi između dva neprijateljska susjeda po evropskim pravilima. Ne samo da su normalizovali svoje odnose nego su se i usklađivali s Evropskom unijom. Moramo da se vratimo tome- poručio je za HRT Eskobar koji je danas učestvovao na 16. Dubrovnik forumu.

On je dodao da taj sporazum stvara prave uslove za produbljivanje evropske integracije, ali je u međuvremenu došlo do niza destabilizujićih akcija, što „nas je odvuklo od implementacije sporazuma“.

Prema njegovim riječima, šef evropske diplomatije Žozep Borelj i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak dalisu tri jednostavna koraka, od kojih je prvi prekid protesta i novi izbori za gradonačelnika.

-Trebaju nam novi izbori s bezuslovnim učešćem Srba. Potreban je i vremenski kalendar srpske implementacije svog djela, kao i nacrtni statut Zajednice srpskih opština na Kosovu. Riječ je o ravnoteži, jednakosti i beneficijama za obje strane“-istakao je Eskobar.

Komentaruši situaciju u BiH, Eskobar je naglasio kako SAD podržavaju Dejtonski mirovni sporazum.

On smatra da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i njegovi ljudi polako, ali sigurno sprovode otcjepljivanje RS od ostatka Bosne i Hercegovine, kao i “da su ograničenja Ustava BiH i ograničenja Dejtonskog sporazuma vrlo jasna“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 12:00