Габријел Ескобар / -Н1
03/06/2022 u 21:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ескобар: Потребно нам је да цијели Западни Балкан буде у ЕУ

-Идеја коју смо започели 1989. године да стварамо Европу као јцелину, слободну и мирну, још није завршена и на томе још треба да радимо - рекао је Ескобар за Глас Америке

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је данас да идеја слободне и мирне Европе није потпуна без Западног Балкана и поручио да Вашингтон подржава покретање међувладиних конференција Европске уније са Скопљем и Тираном.

- Нама је потребан цио Западни Балкан у ЕУ. Идеја коју смо започели 1989. године да стварамо Европу као цјелину, слободну и мирну, још није завршена и на томе још треба да радимо - рекао је Ескобар за Глас Америке на македонском језику, након стратешког дијалога САД и Сјеверне Македоније у Вашингтону.

Додао је да САД снажно подржавају кретање Сјеверне Македоније ка чланству у ЕУ и изразио наду да ће Сјеверна Македонија и Бугарска, „које су добри савезници и цијењене чланице НАТО-а”, успјети да пронађу начин да то ријеше компромисом, дијалогом и добром вољом за преговоре.

Ескобар је навео и да Вашингтон подржава Отворени Балкан, Берлински процес, Заједничко регионално тржиште и ЦЕФТА, као и све друге иницијативе које зближавају регион, али је напоменуо да оне не могу бити замјена за Европску унију.

Он је рекао да не постоји замјена за чланство у ЕУ и истакао да је ЕУ је један од најјачих партнера САД у свијету.

- Не постоји замјена за чланство у ЕУ. Зато се морамо фокусирати на то. ЕУ је један од наших најјачих партнера у свијету. Сјеверна Македонија је такође важан партнер. Дакле, желимо да видимо ово двоје спојено”, рекао је Ескобар.

Он је изразио увјерење да Западни Балкан има огроман економски потенцијал.

- Западни Балкан је најбрже растући дио Европе. Има потенцијал да буде регионални лидер у области обновљивих извора енергије, транспорта и скоро све остало што долази из региона може бити лидер, тако да све што их окупља снажно подржавамо - казао је Ескобар.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 07:59