Eskobar  / -FOTO: EPA-EFE/ GEORGI LIČOVSKI
26/08/2022 u 20:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Eskobar: Zaboravite da je Kosovo Srbija

Treba da se počne sa narativom da su Kosovo i Srbija zapravo Evropa, kazao je on

Treba da se zaboravi narativ da je Kosovo Srbija i da se pređe na onaj da su Kosovo i Srbija zapravo Evropa, kazao je večeras u intervjuu za TV N1 specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

- Kosovo i Srbija u budućnosti trebaju biti povezani kroz razne sporazume. Mislim da moramo zaboraviti narativ da je Kosovo Srbija i preći na onaj da su Kosovo i Srbija zapravo Evropa. Ona se veoma brzo udaljava od problema devedesetih, a primiče se šansama koje nudi 21. vijek. Dvadeset prvi vijek biće za ovaj region vijek ekonomskih prilika. Vijek u kom će Zapadni Balkan postati generator rasta za cio evropski kontinent. Vijek u kom ćete postati centar proizvodnje energije, obnovljive energije, IT sektora, špedicije, transporta i mnogih drugih privrednih sektora koje samo ovaj region može obezbijediti- kazao je on. 

Dodao je da će Srbija imati dobre odnose s Kosovom i biće povezani sa Albanijom, Sjevernom Makedonijom, Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom.

-Dakle, što prije razriješimo ova sporna pitanja, prije ćemo doći do tih budućih šansi- smatra on.

Eskobar je kazao da misli da se nazire početak poboljšanja odnosa između Beograda i Prištine.

- Moram reći da je sastanak predsjednika Aleksandra Vučića sa premijerom Aljbinom Kurtijem bio zaista dobar, vrlo profesionalan i miran. Bilo je ohrabrujuće vidjeti taj nivo otvorenosti u prisustvu visokog predstavnika EU Borelja i Miroslava Lajčaka- rekao je on. 

Poručio je da su ohrabrivali Prištinu da bude konstruktivnija i fleksibilnija, kao i da je vidoo da za to postoji volja.

- Niko ne treba da strada zbog registarskih tablica i da dvije strane treba da budu okrenute evropskim rešenjima- naglasio je Eskobar. 

Na konstataciju novinara da Srbi s Kosova, bez obzira na njihovo učešće u kosovskim institucijama, vide Srbiju kao svoju državu, Eskobar kaže da tu se mora biti realističan.

- Ti ljudi na Kosovu imaju dvojno državljanstvo. Oni su državljani Kosova i Srbije. U tom smislu, njihovo pravo mora biti zaštićeno s obe strane. Kao državljani Srbije, oni imaju pravo da glasaju i učestvuju u ekonomskom i kulturnom životu Srbije. Ali kao građani Kosova, imaju pravo na zaštitu kosovskih institucija. Mi insistiramo na tome. Mi insistiramo na tome da sva demokratska prava moraju biti zaštićena- zaključio je Eskobar.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
31. mart 2023 08:50