Европска унија (илустрација) / - Европска унија (илустрација)
10/01/2022 u 22:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЕУ осудила реторику и понашање лидера Српске током прославе Дана РС

Наставак блокаде институциjа БиХ, потпуни недостатак конструктивног диjалога доводе до нестабилности и кашњења у постизању реформи

На интернет страници канцелариjе за спољне послове и сигурносну политику Европске униjе обjављено jе саопштење у коjем се оштро осуђуjе реторика и понашање лидера из Републике Српске током обележавања неуставног Дана РС, преноси Нова С.

- ЕУ оштро осуђуjе негативну и запаљиву реторику коjу су користили лидери Републике Српске током прославе 9. jануара. Таква реторика и акциjе додатно су поjачале тензиjе међу заjедницама широм земље и додатно ескалираjу текућу политичку кризу. Оне угрожаваjу стабилност и просперитет земље, те су у потпуноj супротности са њеном перспективом ЕУ, коjа се може темељити само на jединственоj, jединственоj и сувереноj Босни и Херцеговини. Прославе у РС такође нису у складу са Уставом БиХ, како jе пресудио Уставни суд Босне и Херцеговине - обjављено jе на Н1 Сараjево.

- ЕУ jе више пута позивала руководство РС да се одвоjи од таквих поступака и реторике, те да спорове решава диjалогом и правним средствима у државним институциjама. Руководство РС треба да допринесе окончању забрињаваjућег тренда мржње и нетолеранциjе. То мора да укључуjе ​​стављање тачке на величање ратних злочинаца и негирање или величање њихових злочина - додаjе се.

Како се наводи, ЕУ такође жали због подршке коjу су други партнери дали таквим демонстрациjама, коjе угрожаваjу регионалну стабилност и утичу на добросуседске односе.

- Наставак блокаде институциjа БиХ, потпуни недостатак конструктивног диjалога и кориштење запаљиве реторике у jавности само доводе до нестабилности и кашњења у постизању реформи коjе су важне за државу и бољи живот њених грађана. Стога позивамо све лидере, укључуjући и руководство Републике Српске, да окончаjу неприхватљиве кораке подела и у потпуности се врате раду државних институциjа - саопштено jе из ЕУ.

Они додаjу да су опредељени за олакшавање диjалога коjи би допринео уклањању препрека стварном напретку на европском путу БиХ за добробит свих грађана и земље.

- Уколико се ситуациjа додатно погорша, ЕУ располаже са широким пакетом алата, укључуjући постоjећи оквир ЕУ санкциjа и ревизиjу укупне помоћи ЕУ - стоjи у саоштењу канцелариjе ЕУ за спољне послове и сигурносну политику.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 13:06