Европска унија (илустрација) / - Европска унија (илустрација)
13/02/2022 u 13:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЕУ припремила низ санкциjа за режим Милорада Додика

Санкциjе би се требале сматрати последњом мјером ако друге могућности за окончање кризе не успиjу, jер би мјере могле довести до опасности да избаце из колосјека пут БиХ према ЕУ

Европска дипломатска служба (ЕЕАС) припремила jе цијели низ санкциjа, коjе би требале да буду уведене режиму Милорада Додика, обjавио jе амерички лист Блумберг, преноси Н1.

На састанку 21. фебруара, министри спољних послова тог блока, окупљени у Савјету за спољне послове (ФАЦ), расправљаће о томе, наводи се у тексту Блумберга, коjи jе пренио портал Политички.ба.

Додаjе се да jе такве потезе наjавио и високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борел, реагуjући пре два дана на одлуке Скупштине Републике Српске да се крене и у формирање властитог Високог судског и тужилачког савета (ВСТС).

- Служба ЕУ за спољне послове поставила jе низ опциjа, укључуjући рестриктивне мјере, о коjима ће министри спољних послова ЕУ разговарати на састанку у Бриселу касниjе овог мјесеца, према људима коjи су упознати с тим питањем и документима у коjе jе Блумберг имао увид - наводи амерички лист.

Разговори, преноси се даље, "долазе у тренутку када jе режим босанских Срба предузео кораке ка отцјепљењу од остатка етнички фрагментиране земље, игноришући прошломјесечну одлуку САД да уведу санкциjе Милораду Додику, коjи jе већ дуги низ година на власти".

- У jедном документу, ЕУ jе сугерисала да би требало размотрити рестриктивне мјере, укључуjући замрзавање имовине и забрану путовања, ако Република Српска, са Додиком на челу, jеднострано преузме надлежности од заjедничке државе или на други начин предузме радње коjе угрожаваjу државу - пише Блумберг.

Санкциjе би се, међутим, требале сматрати последњом мјером ако друге могућности за окончање кризе не успиjу, jер би мјере могле довести до опасности да избаце из колосјека пут БиХ према ЕУ, наводи се у документу.

На састанку амбасадора ЕУ у петак, на коjем се разговарало о листи казни, неколико земаља, укључуjући и Њемачку, затражило jе да мјере против Додика буду комбиноване, наводе упућени, а стоjи у тексту.

Други, попут Мађарске, тврдили су да би санкциjе биле контрапродуктивне, наводи лист.

У тексту се подсећа да jе Додик, савезник руског председника Владимира Путина, раниjе ове седмице иницирао нацрт закона, коjим би се створио правосудни систем одвоjен од остатка земље.

Таj потез уследио jе после низа мјера коjе jе усвоjила Скупштина Републике Српске у децембру, с циљем прекидања безбедносних, административних и воjних веза са остатком Босне и Херцеговине.

ЕУ jе упозорила да су могући безбједносни инциденти ако Република Српска настави са "наjгорим сценариjем" напора за отцјепљење.

Као одговор на актуелну кризу, амбасадори су обавештени да jе ЕУ већ почела задржавати дио средстава за инфраструктурне проjекте у Републици Српскоj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 06:54