/ - (EPA-EFE/ANDRE COELHO)
21/01/2024 u 23:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

EU protiv odluke da se iz Fonda za razvoj sjevera Kosova plati dug za struju

Do sada iz vlade Kosova nema komentara na takav stav EU

U Evropskoj uniji su se usprotivili odluci vlade da dug Operatora sistema, prenosa i tržišta Kosova (KOSTT) za potrošenu struju na sjeveru plati sredstvima Fonda za razvoj opština na sjeveru Kosova pošto ta odluka nije u skladu sa sporazumom postignutim prije 11 godina između Kosova i Srbije, piše koha.net.

Do sada iz vlade Kosova nema komentara na takav stav EU.

Prethodno je ministar finansija Hekuran Murati na jednoj od prethodnih sjednica vlade Kosova u decembru 2023. godine rekao da će neplaćeni dug više od dvije decenije za struju na sjeveru, pored ušteda u četiri sjeverne opštine, biti plaćen i sredstvima tog Fonda.

"Da bismo platili dio ovih dugova, tražili smo od četiri sjeverne opštine da svoj budžet proglase kao ušteđevine, uključujući i Razvojni fond, koji je već dodijeljen ovim opštinama", rekao je Murati.

Iz kancelarije EU su u odgovoru za koha.net saopštili da korišćenje tih sredstava za plaćanje struje na sjeveru Kosova nije u okviru kriterijuma definisanih Briselskim sporazumom.

"Otplata dugova za električnu energiju ne ispunjava kriterijume za finansiranje projekata iz Fonda za razvoj koji su definisani Briselskim sporazumom o naplati carinskih prihoda od 17. januara 2013. godine", saopštila je Kancelarija EU.

Inače, 2013. godine je odlučeno da se formira Razvojni fond za opštine na sjeveru Kosova od sredstava od carinskih dažbina koje se prikupljaju na prelazima Jarinje i Bernjak u cilju njihovog izdvajanja za infrastrukturu, socijalne usluge za Srbe sjevera, razvoj institucionalnih kapaciteta, kulture, sporta i poljoprivrede.

Prema podacima EU, od njenog osnivanja za različite projekte izdvojeno je više od 14,5 miliona eura, dok je za isplatu novih projekata trenutno na raspolaganju 3,6 miliona eura.

Vlada Kosova je od ušteda u budžetima za četiri opštine na sjeveru Kosova KOSTT-u isplatila 11,8 miliona eura duga za struju na sjeveru.

Za struju na sjeveru KOSTT-u se duguje se još 18,9 miliona, pošto do sada građani, pravna lica i drugi na sjeveru od 1999. godine nisu plaćali utrošenu električnu energiju.

Naplata treba da počne od računa za januar 2024. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 02:13