/ EUFOR - FOTO FACEBOOK
28/11/2023 u 14:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

EUFOR: Nema dokaza o prisustvu paravojnih kampova u BiH

Istakli su i da ostaju posvećeni saradnji sa vlastima u BiH, kako bi efikasno odgovorili na potencijalne bezbjednosne prijetnje

EUFOR nije zaprimio dokaze ili informacije koji bi potvrdili prisustvo ili aktivnosti bilo kakvih paravojnih kampova na teritoriji Bosne i Hercegovine, potvrđeno je iz ovih oružanih snaga.

Povodom informacija da u BiH navodno postoje određeni vojni kampovi pod kontrolom drugim država, iz EUFOR-a su naglasili da o tome nemaju saznanja, te da  koriste različita sredstva kako bi imali detaljan i objektivan uvid u bezbjednosnu situaciju u BiH, prenose Nezavisne.

- Povrh načina za prikupljanje podataka i sredstava koji su nam na raspolaganju, EUFOR održava redovne kontakte sa svojim partnerima u bh. vlastima, od lokalnog do državnog nivoa, koji se bave sigurnosnim pitanjima- saopšteno je između ostalog.

Istakli su i  da ostaju posvećeni saradnji sa vlastima u BiH, kako bi efikasno odgovorili na potencijalne bezbjednosne prijetnje.

- EUFOR kontinuirano ulaže napore u praćenje razvoja situacije u regionu s ciljem održavanja sigurnog i stabilnog okruženja. EUFOR ostaje čvrsto posvećen sigurnosti u regionu- navodi se u odgovoru za Klix, uz podsjećanje da je EUFOR aktivan i na lokalnom nivou širom BiH, sa svojih 19 timova za vezu i osmatranje (LOT kuće) koji su smješteni u lokalnim zajednicama u svim dijelovima zemlje.

-LOT kuće su u svakodnevnom kontaktu sa lokalnim zajednicama i vlastima. Ovo EUFOR-u omogućuje da održava direktan kontakt sa stanovništvom i identificira bilo koje pitanje koje bi moglo predstavljati prijetnju sigurnom i stabilnom okruženju. EUFOR će, uz stalnu podršku i posvećenost EU, nastaviti da prati razvoj sigurnosne situacije i održava tijesne veze sa našim partnerima u bh. vlastima. EUFOR je posvećen snažnom partnerstvu sa BiH- zaključuli su iz mirovnih snaga.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. februar 2024 21:44