/ - FOTO: NOVA S
26/10/2022 u 18:17 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Euleks pojačao patrole na sjeveru Kosova

Kako su naveli, pomno prate sva dešavanja koja mogu da utiču na bezbjednost Kosova, kao i bezbjednost svih zajednica na Kosovu

Misija EU za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) saopštila je da trenutno 105 policajaca iz Poljske patrolira na sjeveru Kosova, nekoliko dana prije isteka roka za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS, prenosi portal RTCG.

Naveli su, u odgovoru za gazetaexpress.com, da su 31. jula ove godine primijetili „značajno i uznemirujucće prisustvo naoružanih na barikadama podignutim na sjeveru Kosova“.

Euleks je naveo i da su usled tog pojačali nadzorne patrole na sjeveru Kosova i da prisustva naoružanih osoba nakon 31. jula nema.

Rok za preregistraciju vozila ističe 31. oktobra, te zbog bojazni da bi i sada moglo doći do porasta tenzija, EULEX patrolira na sjeveru.

Kako su naveli, pomno prate sva dešavanja koja mogu da utiču na bezbjednost Kosova, kao i bezbjednost svih zajednica na Kosovu.

-Naša specijalizovana jedinica policije, koju čini 105 policajaca iz Poljske, svakodnevno sprovodi nadzorne patrole na sjeveru Kosova kako bi bolje razumjela situaciju- navela je ta EU misija.

Napomenuli su da, kao „druga linija odgovora“ na Kosovu, imaju blisku koordinaciju sa Kosovskom policijom i sa Kforom, „odnosno sa prvom i trećom linijom odgovora na Kosovu“.

Euleks je naveo da je, na zahtjev Kosovske policije, spreman da odlučno djeluje, kako bi „smanjio tenzije i zaštitio sve od bilo kakve prijetnje – bez obzira na etničku pripadnost, starost ili pol“.

Naveli su i da su, ako bude potrebno, spremni da uključe rezervnu specijalizovanu policijsku jedinicu za povećanje snaga na terenu i operativnih kapaciteta.

-Da bi testirali operativnu spremnost i obezbijedili blisku koordinaciju svih bezbjednosnih službi, Euleks, Kfor i Kosovska policija redovno sprovode zajedničke vježbe- dodala je ta EU misija.

Ukazali su da je bezbjednost žena, muškaraca, devojčica i dječaka iz svih zajednica na Kosovu njihov glavni prioritet, te da će učiniti sve da podrže stabilnost Kosova i doprinesu bezbjednosti njegovog stanovništva.

Ambasada SAD na Kosovu: Da se preregistracija automobila sprovede mirno i bez tenzija

SAD traže da se odluka Vlade Kosova o preregistraciji automobila sa srpskim tablicama u RKS (Republika Kosovo) sprovede mirno, a ne da doprinese rastu tenzija, izjavio je portparol američke ambasade na Kosovu za Radio Slobodna Evropa (RSE).

U odgovoru na pitanje RSE, iz ambasade su izjavili da SAD, zajedno sa evropskim partnerima, smatraju da je odluka Vlade Kosova u skladu sa Briselskim sporazumima i da „u principu nemaju primjedbi na nju“.

-Međutim, mi smo zajedno sa međunarodnim partnerima zatražili desetomjesečno odlaganje sprovođenja odluke-navodi se u odgovoru ambasade.

Uoči najavljenog stupanja na snagu odluke Vlade Kosova u vezi sa srpskim registarskim tablicama i dokumentima, lokalni Srbi su krajem jula na blokirali puteve ka prelazima Brnjak i Jarinje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 23:18