/ Полиција БиХ
15/02/2022 u 10:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Евакуисан суд у Сарајеву због бомбашке пријетње

Правосудна палата у Сарајеву била је сатима испражњена док је трајао безбједносни преглед

Зграда у којој је сједиште општинског и жупанијског суда у Сарајеву јуче је морала да буде евакуисана због дојаве о подметнутој бомби.

То је довело до одлагања свих заказаних суђења, па тако и оног по тужби против Федерације БиХ коју је поднио директор Граничне полиције Зоран Галић.

Правосудна палата у Сарајеву била је сатима испражњена док је трајао безбједносни преглед, преноси Хина.

Бомбашка пријетња упућена је непосредно након што је у једној од судница отворено рочиште по тужби коју је против владе Федерације БиХ поднио садашњи челник државне граничне полиције, а његов сајетник Свевлад Хофман рекао је да је то у најмању руку занимљива коинциденција.

"Симптоматично је да је дојава упућена на самом почетку овог суђења. Судија је наравно била присиљена да прекине поступак", рекао је Хофман Хини.

Суђење по Галићевој тужби занимљиво је јер је ријеч о дуготрајном поступку у којем је блокиран избор директора Управе полиције Федерације БиХ.

Галић се пријавио на конкурс расписан након што је пензионисани бивши директор Драган Лукач и током спроведеног поступка био је прворангирани на попису кандидата.

С обзиром на то да је на позицији министра унутрашњих послова Федерације БиХ Аљоша Чампара, који долази из реда бошњачког народа, директор Управе полиције треба да буде Хрват, па је Галић испуњавао и тај услов.

Влада Федерације БиХ ипак је прошле године одбила да потврди његово именовање па Управом полиције као вршилац дужности од тада руководи Енсад Короман.

За именовање Галића били су само министри из ХДЗ-а БиХ, док су остали били против. Галић сада тужи владу Федерације због чињенице да није именован на дужност директора иако су за то биле испуњене све законске претпоставке.

Блокада именовања директора Управе полиције тако је постала дио политичких обрачуна Странке демократске акције (СДА) и ХДЗ-а БиХ који упорно трају још од избора 2018.

Нова власт у Федерацији БиХ од тада није формирана па су на дужности и даље премијер и министри изабрани још 2014.

Курир.рс

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 20:27