/ - SKRINšOT: KOSOVO ONLINE KOSOVO, arhiva
28/06/2023 u 12:47 h
Dan poortalDan poortal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Evropska komisija predlaže listu mjera protiv Prištine

Suspendovaćemo planiranje fondova za Kosovo, a predlozi Prištine u okviru finansijskog okvira za Zapadni Balkan neće biti obrađivani, kazao je Kopman

Evropska komisija će ove nedelje formalno predložiti listu mjera protiv vlasti u Prištini zbog nepoštovanja zahtjeva za deeskalaciju na sjeveru Kosova, izjavio je u Briselu čelnik Evropske komisije Jan Gert Kopman, prenosi Blic,rs,

Najavljene mjere uključuju zamrzavanje rada tijela u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, suspendovanje evropskih fondova za KiM i obustavljanje političkih kontakata sa vlastima u Prištini, prenosi RTS.

- Suspendovaćemo planiranje fondova za Kosovo, a predlozi Prištine u okviru finansijskog okvira za Zapadni Balkan neće biti obrađivani. Tekuća podrška kroz proces javnih nabavki i potpisivanje ugovora takođe će biti obustavljeni - izjavio je Kopman, direktor za proširenje u Evropskoj komisiji, govoreći u odboru za spoljnu politiku Evropskog parlamenta zajedno sa predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Politički kontakti i sastanci na visokom nivou sa predstavnicima Prištine takođe će biti suspendovani, rekao je Kopman.

Naglasio je da ima "vrlo malo znakova" deeskalacije na strani vlasti u Prištini i da je Evropska komisija "vrlo zabrinuta" zbog rizika od širenja sukoba.

Ove mjere treba razumjeti kao privremene i reverzibilne odluke, koje zavise od konkretnih poteza ka deeskalaciji prištinskih vlasti, kako bi se  osigurao povratak dijalogu, rekao je Kopman.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Đuzep Borelj najavio je ranije da će EU preduzeti nove političke i finansijske mjere, usmjerene protiv Prištine, ako ne dođe do smirivanja situacije na sjeveru Kosova i Metohije.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 14:17