/ FOTO - SHUTTERSTOCK
01/01/2023 u 15:45 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Fon der Lajen: Ulazak Hrvatske u Šengen i eurozonu simbol novih početaka

Hrvatska je prvog dana nove godine ušla u Šengen i eurozonu, a tačno u ponoć na 73 granična prelaza sa Slovenijom i Mađarskom dignute su rampe

Predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da su ulazak Hrvatske u šengensko područje i eurozonu simbol novih početaka.

- Vjerujem da nema drugog mjesta u Evropi gdje bi se mogao bolje obilježiti novi početak i novo poglavlje nego na hrvatsko-slovenačkoj granici- rekla je Fon der Lajenova na graničnom prelazu Bregana, gdje se sastala sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem i slovenačkim predsjednikom Natašom Pirc Musar.

Ona je ocijenila da je ovo nevjerovatno dostignuće, istorijski, radostan i dan ponosa za hrvatski narod koji, kako kaže, svjedoči o nevjerovatnom putu odlučnosti, prenose Nezavisne.

- Danas Hrvatska stupa u šengensko područje i eurozonu. To je najmlađa članica EU koja je ova dva cilja postigla u isti- navela je ona.

Ona je dodala da će ljudi od sada prolaziti granice bez kontrole i da se hrvatski narod pridružuje zajednici od 347 miliona Evropljana koji svakodnevno koriste euro.

Hrvatski premijer Andrej Plenković istakao je da je ovo istorijski trenutak, da je Hrvatska ostvarila svoje strateške, državničke i političke ciljeve integracije u šengenski prostor i eurozonu.

- Prva smo zemlja koja je to učinila na isti dan. Ostvarili smo ciljeve zasluženo s uvjerenjem da će Šengen i evropodručje biti korisni za hrvatske građane i hrvatsku privredu- dodao je on.

On je istakao važnost ulaska u Šengen za Hrvatsku i zahvalio svima koji su dali doprinos ostvarenju ovog cilja.

Slovenačka predsjednica Nataša Pirc Musar rekla je da je ovo poklon Evropi i slovenačkom susjedu, te čestitala državljanima Hrvatske ulazak u Šengen i početak korištenja evra i istakla da mogu biti ponosni na put koji je prošla njihova zemlja.

Hrvatska je prvog dana nove godine ušla u Šengen i eurozonu, a tačno u ponoć na 73 granična prelaza sa Slovenijom i Mađarskom dignute su rampe.

Istovremeno, Hrvatska je postala 20. članica eurozone, monetarne unije članica EU, čime joj primarna valuta i jedino zakonsko sredstvo plaćanja postaje euro. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 13:59