/ - Фото: KLIX.BA.
20/01/2022 u 19:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Генерали ЕУФОР-а о ситуацији у БиХ: Нећемо понављати грешке из 90-их

На крају, ријеч је поновно узео генерал Хоудет, који је послао поруку како међународна заједница сигурно неће правити грешке као што су оне из деведесетих година

На данашњој свечаној примопредаји командне дужности снага ЕУФОР-а, која је организована у бази Бутмир код Сарајева, генерали су говорили и о ситуацији у Босни и Херцеговини, пише Klix.ba.

Генерал Брице Хоуде је нагласио како је недавно представио безбједносну ситуацију у БиХ амбасадорима европских држава те је појаснио како је тренутна криза у БиХ политичке природе.

-Рекао сам да тренутне потешкоће имају политичку природу, а не безбједносну. Прије 26 година сам био овдје и знао сам шта значе потешкоће сигурносне природе и то није случај данас. Још увијек има простора за политички дијалог и економске активности како би се ситуација побољшала- рекао је Хоуде.

Новоименовани командант ЕУФОР-а Антон Весели такође је изјавио како не жели коментарисати политичка превирања у БиХ, али је јасно нагласио како је ЕУФОР један од актера који раде на одржавању сигурности у држави.

-Као што су рекле колеге, ово су питања политичке природе. Не желим коментарисати политичку реторику, али ми ћемо извршавати нашу мисију и ми смо један од актера у БиХ који раде на одржавању сигурности и ми ћемо надзирати ситуацију. У оквиру тога је позитивна ствар управо сарадња са сигурносним агенцијама и Оружаним снагама БиХ. ЕУФОР ће радити свој посао и нећемо се бавити хипотетичким разматрањима могућих резултата политичких превирања- рекао је командант.

На крају, ријеч је поновно узео генерал Хоудет, који је послао поруку како међународна заједница сигурно неће правити грешке као што су оне из деведесетих година.

-Постоји дио популације у земљи коју ова превирања плаше и то је нешто што морамо имати на уму. Ја сам живио овдје у Сарајеву током рата. Најтеже вријеме, зиму 1993. провео сам у овом граду и имао сам прилику видјети како је функционисао ланац командовања у оквиру снага УН-а. Постојао је изражен недостатак одлучности у оквиру ланца командовања на највишем нивоу у New Yorku- рекао је Хоудет.

На крају је закључио како сви знају гдје су прављене грешке током деведесетих година.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 15:36