Слободан Милошевић / - фото: Фејсбук
28/06/2021 u 20:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Годишњица изручења Милошевића Хашком трибуналу

Одлука о изручењу Милошевића коjу jе донијела Влада Зорана Ђинђића, у то вријеме jе показала дубоку подјелу коjа jе постоjала унутар странака, коjе су га 5. октобра претходне 2000. године, свргле са власти

На данашњи дан прије 20 година Хашком трибуналу испоручен jе Слободан Милошевић, бивши предсједник Србиjе и Савезне Републике Jугославиjе Жарко Кораћ, коjи jе у вријеме изручења Милошевића био потпредсједник Владе, каже да Србиjа ниjе никада до краjа критички проговорила о прошлости и наслеђу Милошевића, преноси Н1.

На Видовдан 1989. године ниjе само обељежено 600 година од Косовке битке, већ jе таj датум и та годишњица, у сјенци распада Jугославиjе – искоришћена за устоличење новог српског лидера.

Наиме, на данашњи дан jе некадашњи предсједник Слободан Милошевић одржао чувени митинг на Косову.

– Другарице и другови, на овом мјесту у срцу Србиjе, на пољу Косову, прије пуних 600 година, догодила се jедна од наjвечих битака онога доба. Данас шест вијекова касниjе, опет смо у биткама и пред биткама, оне нису оружане, мада ни такве нису искључене – изjавио jе тада Милошевић.

Након овог говора услиједила jе читава децениjа оружаних битака – у Хрватскоj, Босни, на Косову, праћена економским сломом и међународном изолациjом земље. Током 12 година Милошевић jе прешао пут од предсједника Србиjе до хашког оптуженика. Баш 28. jуна 2001. године, изручен jе Трибуналу у Хагу.

Професор на Филозофском факултету у Београду Ђокица Jовановић види симболику у том датуму.

– На Газиместану jе у ствари требало да се покаже симболична моћ неуништивости српства, односно његове власти и његове политике и визиjе, а други 28.06 jе показао како све то срушило у шта се срушило. Има ту и симболичког, и те како. И они коjи су га одвели 28. jуна, претпостављам да су то оперисали са том идеjом – обjашњава он.

Одлука о изручењу Милошевића коjу jе донијела Влада Зорана Ђинђића, у то вријеме jе показала дубоку подјелу коjа jе постоjала унутар странака, коjе су га 5. октобра претходне 2000. године, свргле са власти.

„Ми смо сматрали да jе то неопходно да би Србиjа ишла даље“, каже министар у Влади Зорана Ђинђића Жарко Кораћ.

„Он jе водио Србиjу више од 10 година, ратних година. Завршио jе на Међународном суду коjи jе формиран за то, али Србиjа никада ниjе до краjа критички проговорила о тоj прошлости“, напомиње он.

Прича о наслеђу Слободана Милошевића остаjе отворена, нарочито сада кад су су Србиjи на власти они коjи су били дио Милошевићевог режима.

„Не да jе нисмо затворили, ми jе затварамо на погрешан начин. То jе као рана коjа гноjи и ти ставиш фластер, али неће то тако ићи“, оцјењуjе Кораћ.

Процес коjи jе вођен против Милошевића због ратних злочина почињених у ратовима на просторима бивше СФРJ, ниjе доведен до краjа.

Милошевић jе 2006. године преминуо од срчаног удара у притворскоj jединици Међународног суда.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 13:01