/ - FOTO: N1
28/01/2023 u 21:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Grlić Radman: Hrvatskoj je u interesu da Srbija postane članica EU

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman izjavio je danas u Subotici da je u interesu Hrvatske podrška Srbiji na njenom evropskom putu, ali da Beograd mora da ispuni kriterijume.

-Hrvatskoj je u interesu podrška Srbiji na evropskom putu, ali potrebno je razgovarati o kriterijumima koji treba da budu ispunjeni, a to su vladavina prava, manjinska prava, nestale osobe, procesuiranje ratnih zločina- rekao je Grlić Radman novinarima nakon sastanka sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem.

On je najavio da će u ponedjeljak predsjednik komisije za nestale osobe Veljko Odalović boraviti u posjeti Zagrebu, gdje će se sastati sa koleginicom u Ministarstvu branitelja Hrvatske.

-Smatram da ćemo nakon svih ovih susreta moći ozbiljno da razgovaramo o svim temama, ne samo o bilateralnim. Svima nama je u interesu mir, stabilnost, sigurnost, da su građani sigurni, da se otvoreno razgovara i da se razlike smanje- rekao je hrvatski ministar.

Dodao je da kao "politički odgovorni ljudi" žele da ostave što manje otvorenih pitanja za buduće generacije.

-Mislim da smo ovim pitanjima o kojima ćemo razgovarati pristupili afirmativno, kao odgovorni političari dvije zemlje i u duhu dobrosusjedstva i odgovornosti za regionalnu stabilnost. Da će u Hrvatskoj imati odgovornu zemlju članicu EU, jer ulazak Srbije ide i preko Hrvatske čega će Hrvatska biti zagovornik uz ispunjenje svih kriterijuma- dodao je Grlić Radman.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 15:43