Кристофер Хил / TANJUG - JADRANKA ILIĆ
06/03/2023 u 21:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Hil: Veoma smo ozbiljni u namjeri da se formira ZSO, nadamo se napretku u dijalogu

Postoje sve jasnije šta je potrebno za formiranje Zajednice. Još jednom moram da ponovim da je izuzetno važno da se ZSO sprovede u djelo, jasan je Hil

Američki ambasador Kristofer Hil rekao je za Novu da će glavni fokus narednih dijaloga Beograda i Prištine biti implementacija onoga što je dogovoreno, te da se nada da će biti postignut napredak. Osim toga, ponovio je da se SAD snažno zalažu za ZSO i da su veoma ozbiljne o tome.

Na pitanje šta očekuje od sastanka lidera Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija u Sjevernoj Makedoniji 18. marta, Hil je poručio da se nada da će biti postignut određeni napredak.

„Nisam siguran da li će išta biti dogovoreno na tom sastanku, naravno, ali znam da će tamo biti i pregovarači iz EU i SAD i da postoji nada da će biti postignut napredak kada je u pitanju predlog za koji svi kažu da su saglasni. Mislim da ćemo vidjeti napore u implementaciji plana i da će na tome biti glavni fokus, kao što je već ranije najavljeno. Svi želimo da vidimo brz napredak ali ovo je zaista teško pitanje tako da ne možemo da očekujemo da će biti riješeno jednim sastankom“, poručio je Hil u izjavi za Novu.

Budući da je pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO) jedno od glavnih problema u pregovorima, iz Nove Hila su pitali kada očekuje napredak u ovoj oblasti i kako on komentariše to što ovo pitanje i dalje nije riješeno, iako je pitanje ZSO dogovoreno Briselskim sporazumom.

„Ne znam, ali znam da je prošlo 10 godina. Mislim da, umjesto da se raspravlja o desetogodišnjici sporazuma, treba pričati o implementaciji ZSO. Postoje sve jasnije šta je potrebno za formiranje Zajednice. Još jednom moram da ponovim da je izuzetno važno da se ZSO sprovede u djelo“, jasan je Hil, koji je bio gost na Kopaonik biznis forumu.

Budući da Kurti i dalje šalje izjave u kojima kategorički odbija formiranje Zajednice, Nova je upitala Hila da li će Kurti zbog toga dobiti određene sankcije odnosno mjere, ukoliko ne sprovede ZSO.

„Nikada ne pitajte diplomatu pitanje koje počinje sa ako, budući da je to hipotetičko pitanje. Mogu samo da kažem da smo veoma ozbiljni po pitanju implementacije ZSO. Da, veoma smo ozbiljni“, zaključio je Hil.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 15:29