Дијана Хркаловић / - Дијана Хркаловић
27/04/2022 u 17:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Хркаловић на суду: Све сам радила по налогу Небојше Стефановића

Говорећи о првој тачки оптужнице, гдје је Стефановића обавијестила да је поменут припискама Веље Невоље, она је објаснила да је то учинила јер је он претходно тражио да буде упознат са свиме гдје се помиње његово име

И ја и моји сарадници били смо дужни да га обавијештавамо министра Небојшу Стефановића о стварима у којима се он помиње лично, и да му ако тражи достављи материјале, а ја сам само радила по његовом наређењу и преносила их другима, рекла је јуче у своју одбрану пред Специјалним судом Дијана Хркаловић, бивша државна секретарка МУП-а, одговарајући на оптужницу, преноси Блиц.

- Ја сам му тај материјал доставила у затвореној коверти и нисам видјела шта је унутра, а он је рекао да позовем Дејана Миленковића Багзија и кажем му да сачека са достављањем тог материјала. Сваки позив и ургенцију тужиоца Наташе Кривокапић сам му пренијела, а он никада није конкретно рекао зашто да се чека са достављањем, рекла је Хркаловић и додала:

- Једном приликом ми је дрско и безборазно рекао да, ако тужилац има неки проблем, нека се јави министру полиције лично, говорећи о себи у трећем лицу. Тужилац се послије тога више није јављала. Стефановић је дозволио да се материјал достави тек када га је суд затражио након осам мјесеци. Није ми јасно зашто су Стефановић и тужилац Наташа Кривокапић све вријеме комуницирали преко мене и Миленковића.

Говорећи о првој тачки оптужнице, гдје је Стефановића обавијестила да је поменут припискама Веље Невоље, она је објаснила да је то учинила јер је он претходно тражио да буде упознат са свиме гдје се помиње његово име.

- Тадашњи налог био је да увијек када се помиње Стефановић, или нека безбједносно интересантна појава и особа, обавијести се директно он. Ја сам га обавијестила о томе и поменуте извјештаје доставила у папирној форми, у коверти. Потом ми је речено да позовем Дејана Миленковића и да му кажем да се сачека са слањем тих извјештаја тужиоцу - рекла је Хркаловић.

Осим тога, Дијана Хркаловић је негирала да је имала било каква сазнања о записима камере са лица мјеста убиства на шинама и рекла је да би о томе требало да се испитају некадашњи директор полиције Ребић или Томислав Радовановић који су извјештаје о камерама потписали.

Хркаловићева је говорила и о оперативној обради “Мангуста” гдје јој се на терет ставља да је брисала материјал из записа касније убијеног адвоката Драгослава Мише Огњановића, а у којима се помиње она.

- Ријеч је о приватним, интимним стварима. Нисма наложила да се било који део издвоји, већ је цијели материјал отишао тужиоцу. Тај материјал је обрисан зато што се дјелови из интимног и приватног дијела живота не приказују осим ако немају везе са кривичним дјелом - указала је Хркаловићева.

На суђењу је бивша државна секретарка одговарала и на тачку оптужног предлога који се односи на босанског криминалца Дарка Елеза.

- Нисам Елеза нити било ког другог стављала на мјере, то ради суд по налогу тужилаштва, а не ја. Пише да сам наложила да се стави на мјере, а са друге стране да нисам дозвољавала да се мјере над њим спроводе. То је контрадикторно и није ми јасно за шта се теретим - рекла је и додала да се лице не штити стављањем на обраду, те и да стављање на мјере не значи да неко друго одељење у МУП не може то исто да учини.

Адвокат Дијане Хркаловић Владимир Ђукановић предложио је за свједоке министра Небојшу Стефановића, бившег директора полиције Владимира Ребића и бившу вишу јавну тужитељку Наташу Кривокапић. Он је предложио и суочавање Хркаловићеве и Стефановића, успут негирајући све тачке оптужнице против ње.

Подсјетимо, Дијана Хркаловић, је оптужена за трговину утицајем, сумња се да је кочила истраге, склањала доказе и помагала људима из криминалног миљеа да не буду процесуирани. На претходном суђењу она је негирала кривицу и најавила да ће детаљно изнијети своју одбрану.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 05:35