фото: Сриншот / - фото: Сриншот
07/05/2022 u 15:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Хрват заробљен у окупираном Мариупољу

Мушкарац на снимку тврди да је заробљен током покушаја бијега из опкољеног града заједно с неколицином других бораца

Руска телевизија РТ објавила је снимак хрватског држављанина који се борио у редовима украјинске војске. Био је припадник бригаде која се налазила у окупираном граду Мариупољу. Његово заробљавање су потврдили из Министарства вањских и европских послова.

- МВЕП располаже сазнањима о заробљеном хрватском држављанину те у сарадњи с украјинским властима наставља радити на рјешавању случаја. Због осјетљивости ситуације, у овом тренутку не можемо откривати детаљније информације, кажу из Министарства, преноси Индеx.

Мушкарац на снимку тврди да је заробљен током покушаја бијега из опкољеног града заједно с неколицином других бораца.

 - Напуштали смо Мариупољ и ходали смо пјешке 260 километара скривајући се, ходали смо само ноћу, избјегавали сваки могући контакт, рекао је. План је пропао када је група налетјела на руски топничку јединицу и предала јој се.

"Ушао у војску због украјинског држављанства"

Каже да се придружио редовима украјинске војске још 2020. године како би добио држављанство. Тада се то чинило као добра идеја, будући да је линија фронте у Донбасу била "стационарна", рекао је, додајући да у том тренутку скоро па није био испаљен ни један метак.

- Мој разлог зашто желим добити украјинско држављанство је тај што сам овдје упознао жену у коју сам се заљубио. Имала је болесну мајку и није хтјела отићи из Украјине, рекао је.

Мушкарац је наводно претходно у хрватској војсци провео пет година. Инсистирао је да није имао право борбено искуство.

 - Пет година сам био пјешак у хрватским оружаним снагама, то је све. Нисам прије био укључен ни у какве сукобе, рекао је.

"Били смо одвојени од Азова"

Рекао је и да је имао мало искуства из прве руке с крајње десним украјинским јединицама, попут пуковније Азов. Иако је јединица учествовала у борби код Мариупоља уз његову бригаду, имали су слабу комуникацију и потпуно одвојено заповједништво, рекао је.

 - Они учествују у одбрани, али ми имамо одвојену заповједну линију, потпуно одвојену. Они нису дио украјинских оружаних снага", рекао је.

"Чуо сам и да су они фашисти и нацисти. Чуо сам и о страшним стварима које су радили грађанима. Чуо сам да има много криминалаца, зависника. Сам нисам ничему свједочио, али сам видио снимке страшних ствари које оне раде. Огромне страхоте", рекао је.

"Желим преживјети, нећу више узети оружје у руке"

Инсистирао је да никада више не би узео оружје у руке и да би се вјероватно придружио некој добротворној организацији или Међународном црвеном крсту ако буде ослобођен. Стицање украјинског држављанства служењем у војсци била је погрешна одлука, рекао је.

 - Вјерујем да сам требао тражити друге начине за стицање украјинског држављанства и не служење у оружаним снагама. Желим преживјети, желим живјети. Не желим више никада у животу узети оружје у руке. Желио бих се поновно придружити жени коју сам упознао овдје у Украјини и, можда, разговарати више о истини, оном што се овдје догодило, како су се према мени понашали људи који су ме заробили, рекао је.

Рекао је да га добро третирају, те да му је у заробљеништву пружена сва потребна медицинска помоћ.

Међутим, његова судбина остаје неизвјесна с обзиром на његово страно држављанство, пише РТ. У Доњецкој Народној Републици (ДПР) странци се сматрају плаћеницима. Ако буду осуђени, плаћенике очекује тешка казна, можда чак и смртна.

 - Они ме сматрају заробљеником, али још увијек говоре да сам плаћеник, да нисам службено припадник украјинских оружаних снага, рекао је.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 14:19