/ - UNSPLASH, ILUSTRACIJA
24/09/2021 u 13:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Хрвати и Бошњаци у РС-у оспоравају закон о српском језику и ћириличном писму

У саопштењу су појаснили како Устав Републике Српске једнакоправно дефинише језик српског, хрватског и бошњачког народа као службене језике, а латиницу и ћирилицу као службена писма

Клуб Хрвата у горњем, национално конципираном Вијећу народа ентитета Републике Српске у Босни и Херцеговини покренуо је поступак оспоравања Закона о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличног писма пред Уставним судом РС будући да тамошње Хрвате доводи у неједнакоправан положај, јавља Al Јazeera.

Нешто раније и представници Бошњака у том клубу Вијећа народа Републике Српске покренули су оцјену питања угрожавања виталних националних интереса.

Народна скупштина Републике Српске је симболично 15. септембра, на Дан националног јединства, слободе и заставе Републике Српске и Србије, којег су заједнички утврдили власти у Србији и Републици Српској, донијела Закон  о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличног писма, пише Хина.

‘Прекршен Устав Републике Српске’

Хрватски представници у Вијећу народа Републике Српске, које је подржао хрватски потпредсједник Републике Српске Јосип Јерковић, сматрају како је доношењем тога закона повријеђен витални национални интерес Хрвата, али и прекршен Устав Републике Српске, због чега су покренули поступак његове заштите.

У саопштењу су појаснили како Устав Републике Српске једнакоправно дефинише језик српског, хрватског и бошњачког народа као службене језике, а латиницу и ћирилицу као службена писма.

-Доношењем наведеног закона се настоји фаворизовати српски језик и ћирилично писмо у односу на језике других конститутивних народа и латинично писмо- стоји у приговору хрватских представника у Вијећу народа Републике Српске. Појаснили су како би усвајањем таквог закона била нарушена једнакоправност конститутивних народа и повријеђен витални национални интерес хрватског народа.

Поступак оспоравања Закона о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличног писма покренули су предсједник клуба Хрвата у Вијећу народа РС Иво Мијић, вијећници Давор Чордаш, Иво Камењашевић и Иво Бошњак, а подржали су допредсједник РС-а Јосип Јерковић, те заступник у Народној скупштини Мијо Перкунић.

Према одредбама спорнога закона предвиђа се обвезна употреба ћириличног писма за све институције, подузећа и организације које се финансирају јавним новцем.

Законом се обвезује употреба ћирилице и за манифестације које се финансирају јавним новцем. У случају непоштовања ових одредби предвиђене су и финансијске казне.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 05:37