/ - FOTO: PRINTSCREEN
02/06/2023 u 20:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Hrvati u Zambiji preuzeli usvojenu djecu

Nakon oslobađajuće presude hrvatskim državljanima kojima se u Zambiji sudilo za trgovinu ljudima vraćeni su pasoši

Hrvatski državljani koji su na suđenju u Zambiji oslobođeni optužbe za trgovinu ljudima, preuzeli su svoju djecu, ali još nije poznato kada stižu u Hrvatsku, rekao je ambasador Hrvatske u Egiptu Tomislav Bošnjak za HTV.

Nakon oslobađajuće presude hrvatskim državljanima kojima se u Zambiji sudilo za trgovinu ljudima vraćeni su pasoši.

Kako je objavljeno, priprema se dokumentacija i obavljaju ostale formalnosti, na čemu intenzivno radi konzularna služba, tako da je moguće da će se vratiti već danas, prenosi portal Index.

Hrvatski premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade istakao je napore diplomatije u zaštiti hrvatskih državljana.

„Sudija je navela da nije dokazano da su naši državljani počinili krivično djelo trgovanja djecom, kao što nije dokazano ni da su dokumenti o usvajanju lažni. Podsjećam da je od trenutka pritvaranja pa do završetka procesa Hrvatska štitila prava i interese naših državljana pružajući im konzularnu pomoć“, rekao je tamošnji premijer.

Kako je dodao, osim prava hrvatskih parova, vlada je štitila i prava djece koja su prošla postupak usvojenja i stekla hrvatsko državljanstvo.

On je rekao i da se u ovom trenutku vode administrativni postupci u vezi s djecom i kako bi se što skorije vratili u Hrvatsku.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. oktobar 2023 00:35