/ -FOTO: ILUSTRACIJA
30/12/2022 u 20:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Hrvati uveli euro, a katolička crkva poskupljala cjenovnik: Umrlice osam eura

Nisu samo zaokružili cijene, već su ih i značajno podigli, pa će od Nove godine u Hrvatskoj biti skuplje i vjenčati se i umrijeti uz crkvene usluge

Hrvatska kuna će na Novu godinu biti zamijenjena eurom, a sveštenik sa zagrebačke Kustošije danas je na oglasnoj tabli istakao nove cijene crkvenih službi koje su prilagođene uvođenju eura.

Hrvati uvode euro, kuna ide u istoriju: Na 50 centi biće Teslin lik

Nisu samo zaokružili cijene, već su ih i značajno podigli, pa će od Nove godine u Hrvatskoj biti skuplje i vjenčati se i umrijeti uz crkvene usluge.

Vjenčanje i sahrane koštaće od 40 eura pa nadalje, dok su prije bili oko 300 kuna.

Misa će sa 50 kuna porasti na sedam eura (oko 52 kune), rodoslov sa 350 kuna na čak 100 eura (oko 753 kune), a krštenice, vjenčani list i umrlice, koje su koštale 30 kuna, od 1. januara će koštati osam eura (oko 60 kuna).

- Promjena valute u Hrvatskoj bila je razlog za sistematičniju reviziju novog finansijskog sistema Katoličke crkve u Hrvatskoj, jer se ništa značajno nije promenilo od njegovog uvođenja 2001. godine. Uzimajući u obzir promjene koje su se u međuvremenu dogodile zbog inflacije i povećanja troškova života, bilo je nužno neke iznose korigovati na više - objasnili su iz Hrvatske biskupske konferencije (HBK) za RTL.

Hrvatska kuna se više od 28 godina koristila kao službeni novac a od 1. januara više od 500 miliona komada papirnog novca i oko 5.200 tona kovanog biće poslato u mašine za sječenje i topljenje.

Kune kao papirni i metalni novac i lipe kao kovani novac u apoenima manjim od jedne kune uvedene su u Hrvatskoj 30. maja 1994. godine. 

Kada euro bude uveden, u opticaju će biti ista količina novca kao kada je bila u opticaju kuna. Na primjer, broj novčanica od 100 kuna zamijeniće proporcionalni broj novčanica od 10 i 20 eura.

Papirne novčanice eira imaju jedinstvene motive, dok kovanice imaju nacionalne motive na poleđini.

Hrvatski apoeni od jednog centa, dva i pet centi imaju natpis na glagoljici, na 10, 20 i 50 centi je lik Nikole Tesle, a na dva eura mapa Hrvatske.

Slika Nikole Tesle predložena je u javnoj raspravi i za nju je bilo 11.000 građana, naglasavši tako predlog da na novcu bude dubrovački motiv.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. mart 2023 18:35