Илустрација / - драган стојановић
17/03/2022 u 09:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Хрватска ће блокирати шест руских јахти и седам компанија

Није познато ко је у посједу или власништву преостала два блокирана брода, но власник компаније из Славонског Брода је олигарх Алексеј Мордашов

Због агресије на Украјину Хрватска ће блокирати шест руских јахти и седам компанија, пише у четвртак Јутарњи лист наводећи да су већ блокирана три брода повезана с правним или физичким особама које су се нашле на европској листи санкционисаних.

Један од њих је луксузна јахта Роyал Романце, вриједна око 180 милиона долара. Нјен је власник, како се писало, наводно је украјински олигарх Виктор Медведчук, блиски пријатељ Владимира Путина, који је био и кум његовој кћери.

Уз блокаду компаније Ђуро Ђаковић Термоенергетска постројења разматра се блокада још шест компанија.

Блокирани бродови, пак, налазе се у Ријеци, Бетини и Скрадину, али с руским физичким и правним особама повезана су наводно још три брода чија се блокада такође разматра.

То су прве службене блокаде у Хрватској које су се почеле проводити на темељу Одлуке Вијећа ЕУ бр. 269/2014 из 2014. године о рестриктивним мјерама у погледу радњи које поткопавају или угрожавају интегритет, суверенитет и независност, у овом случају Украјине.

За сад није познато ко је у посједу или власништву преостала два блокирана брода, но власник компаније из Славонског Брода је олигарх Алексеј Мордашов.

Блокирани су, наводно, и банковни рачуни појединих компанија, а спомиње се да је, уз Ђуру Ђаковића ТЕП, ријеч о још шест које су повезане са санкционисаним руским правним или физичким особама. Но, велик број запослених има само Ђуро Ђаковић ТЕП јер се у осталих шест компанији, како Јутарњи лист неслужбено дознаје, ради о укупно нешто више од десетак запослених.

Министарство финансија, сазнаје дневник, покушава наћи модел како би пословање компаније Ђуро Ђаковић ТЕП одвојило од њезина руског власника.

  - Желимо направити зид око пословања те компаније у Хрватској те је на тај начин у потпуности одвојити од њеног руског власника - објашњава саговорник, један од чланова Радне скупинме за примјену и праћење међународних мјера ограничавања при Министарству вањских послова, а на чијем је челу Франо Матушић.

Поступак блокаде, судећи према прописима, није нимало једноставан, а подразумијева рад бројних  тијела које координише и прати споменута скупина при МВП-у, пише новинарка Јутарњег листа Вања Незировић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 11:23