/ - PHOTO BY ABOODI VESAKARAN ON UNSPLASH
10/01/2023 u 14:48 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Hrvatska: Dodikovi postupci za osudu, ali ne ugrožavaju mir

Dodik je u povodu 9. januara, koji u RS-u obilježavaju kao dan tog entiteta, dodijelio pedesetak različitih odličja osobama i institucijama, a prvi na popisu bio je Putin

Odlikovanje ruskog predsjednika Vladimira Putina odlikovanjem Republike Srpske nije naišlo na oduševljenje, već na osudu, rekao je ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman i dodao da potez predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika vidi kao politiziranje, piše balkans.aljazeera.

Dodik je u povodu 9. januara, koji u RS-u obilježavaju kao dan tog entiteta, dodijelio pedesetak različitih odličja osobama i institucijama, a prvi na popisu bio je Putin. Taj potez pojasnio je Putinovim navodnim doprinosima za saradnju “dvije države”, kako je okvalifikovao Republiku Srpsku (RS) i Rusiju.

-Uvijek ističemo kako je Hrvatska na pravoj strani istorije i demokratije. Prema tome, to je odgovor”, komentarisao je šef hrvatske diplomatije novinarima sporno odlikovanje-prenosi Hina.

-Taj potez sigurno nije naišao na oduševljenje, nego na osudu- rekao je Grlić Radman, u trenutku kad Putina “osuđuje cijeli demokratski svijet-zbog invazije na Ukrajinu.

No ministar smatra da Dodikovi postupci ne ugrožavaju mir i stabilnost ovog prostora.

-Ne znamo zašto to gospodin Dodik radi, on često puta koristi taj rječnik, vokabular – prijeti, ali to nije ugrozilo mir-rekao je Grlić Radman, dodavši da EU i NATO imaju instrumente da se odupru bilo kakvom ugrožavanju.

Grlić Radman Dodikove postupke opisuje kao politiziranje.

-Zapadni Balkan i zemlje jugoistoka Evrope opredijelile su se za evropsku perspektivu-rekao je, dodajući da je možda to politiziranje “nekakva njemu svojstvena zabava, kako bi se svijet mogao danima baviti onim što je rekao i analizirati njegove riječi”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 02:16