/ - PHOTO BY MIKOłAJ ON UNSPLASH (ilustracija)
20/01/2022 u 17:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Хрватска критикује Србију због „својатања дубровачке књижевности“

Реаговаћемо путем Министарства спољних послова, а онда и другим инструментима који стоје на располагању, наводе у саопштењу

Министарка културе Хрватске Нина Обуљен Коржинек осудила је као неприхватљиво понашање власти Србије, поводом става да издања дубровачке књижевности припадају и српској и хрватској култури, преноси N1.

Упитана о данашњим наводима Министарства културе и информисања Србије, да се одредбе у Закону о културном наслеђу заснивају на научно-методолошкој доследности коју је установила српска филолошка школа пре 150 година, Обуљен Коржинек је новинарима у Загребу рекла да то „није никакво ни филолошко ни стручно, већ политичко питање“.

-Реаговаћемо путем Министарства спољних послова, а онда и другим инструментима који стоје на располагању ако не буде разумјевања са српске стране да је овакво понашање неприхватљиво-навела је Обуљен Коржинек.

Она је недавно коментарисала и одредбе српског Закона о културном наслеђу, оцијенивши их „скандалозним, митоманијом и потребом да се својата хрватска културна баштина“. Тај српски Закон је критиковао и Институт за хрватски језик и језикословље.

Министарство културе и информисања Србије саопштило је да одредба српског Закона о културном наслеђу, у којој се наводи да издања дубровачке књижевности припадају и српској и хрватској култури, закључно са 1867. годином, не значи да Србија спори да је стара дубровачка књижевност дио и културног наслеђа Хрвата.

У саопштењу се наводи да се "управо на примеру двојног наслеђа, заједничке језичке прошлости и односа према књижевној баштини, најбоље препознају европске вриједности и перспективе добросусједских односа".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 05:17