Hrvatska legalizuje prostituciju, uvodi švedski model / ilustracija
23/06/2024 u 21:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Hrvatska legalizuje prostituciju, uvodi švedski model

Pred hrvatskim zakonodavcima uskoro bi se mogao naći predlog izmjene zakona koji podrazumijeva uvođenje tzv. švedskog modela prema kojem prostitucija neće spadati u prekršajne radnje.

Međuresorna radna grupa formirana pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Hrvatske, u saradnji sa stručnjacima, univerzitetskim profesorima, naučnicima, predstavnicima pravobranilaštva i nevladinih udruženja, napravila je sveobuhvatnu analizu postojećeg Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, kojim se reguliše i odavanje prostituciji, pa je potom predložila da hrvatsko zakonodavstvo preuzme tzv. švedski model, prema kojem se za prostituciju ne kažnjavaju prostitutke nego samo klijenti.

Kako su Jutarnjem listu potvrdila tri nezavisna izvora, takav zaključak dobio je političku podršku ali su svi uključeni u taj proces obavezali da o tome neće govoriti dok predlog ne iznese sam resorni ministar Davor Božinović.

Nordijski i švedski model pristupa seksualnom radu kriminalizuje klijente ali ne i same prostitutke.

Drugim riječima, onaj ko plati nekom za seksualnu uslugu je izvršio krivično djelo, a ne osoba koja mu je pružila uslugu.

Hrvatska pooštrava kazne za prostituciju, prosjačenje i tuču

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
09. jul 2024 03:11