/ - PHOTO BY MARTHA DOMINGUEZ DE GOUVEIA ON
29/05/2022 u 14:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Хрватска намјерава да уведе обавезне систематске прегледе

Приједлозима закона, сви пунољетни грађани Републике Хрватске требали би годишње или једанпут у двије године обавити систематски преглед у складу са њиховом доби и полу

Хрватски министар здравства Вили Берош објавио је да почетком јуна у процес јавне расправе иду приједлози закона везани за побољшање здравствене заштите, јављају агенције преносе медији.

Приједлозима закона, сви пунољетни грађани Републике Хрватске требали би годишње или једанпут у двије године обавити систематски преглед у складу са њиховом доби и полу.

-Враћамо пацијента у фокус, враћамо ствар према превентиви. У том контексту, како смо и већ најављивали, имамо три правца кретања. Један од њих је увођење општих, обавезних систематских прегледа који ће бити прилагођени према доби и полу осигураника. Ти прегледи ће откривати ствари попут високог притиска, дијабетеса итд.- казао је Берош, преноси Јутарњи лист.

Новост у хрватском јавном здравству требала би бити и могућност да пацијенти оцјењују прегледе, те да систематски прегледи буду организовани унутар једнога дана без дугих чекања.

Прегледе би финансирао Хрватски завод за здравствено осигурање.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 21:39