/ - FOTO: MUP RH
25/01/2022 u 21:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Хрватска: Петоро оптужених због 102 кг кокаина: Зарадили 2,5 милиона еура

УСКОК је не наводећи идентитете окривљеника, извијестио да су оптужницом обухваћени организатор, 60-годишњи М. Ј. те Р. Г. (45), С. Ј. (56), царински службеник З. Е. (51) и италијански држављанин Андреа М. (51)

Након спроведене истраге, Кабинет за сузбијање корупције и органитираног криминалитета (УСКОК) је пред Жупанијским судом у Сплиту оптужио кријумчаре еквадорског кокаина запљењеног у Плочама. Конкретније, због кријумчарења најмање 102 килограма кокаина, скривених у пошиљкама банана које су у луку Плоче стигла из Еквадора, оптужница је подигнута против четворо хрватских држављана и једног Италијана (51) , пише Dubrovački vјesnik.

УСКОК је не наводећи идентитете окривљеника, извијестио да су оптужницом обухваћени организатор, 60-годишњи М. Ј. те Р. Г. (45), С. Ј. (56), царински службеник З. Е. (51) и италијански држављанин Андреа М. (51).

Наводни организатор је, према оптужници, од 2019. до краја 2020. године, на подручју Дубровачко-неретванске жупаније, Еквадора и Италије, заједно са још једном непознатом особом, повезао у заједничко дјеловање остале окривљене са точно одређеним задужењима и улогама ради набавке, превоза, преноса и продаје великих количина кокаина на илегалном тржишту Хрватске и Италије.

Тужилаштво је прецизирало да је цариник З. Е., након што је у Еквадору особа неутврђеног идентитета сакрила дрогу у контејнер са бананама и отпремила је бродом до крајњег одредишта у луци Плоче, осигурао неометан превоз контејнера кроз луку Плоче до раније договореног одредишта.

Цариник је притом, додаје Ускок, обавјештавао организатора о кретању контејнера након искрцавања, након чега су М. Ј. и Р. Г., на паркиралишту крај основне школе, извадили кокаин из контејнера и претоварили га у возило Р. Г., а који је дрогу ускладиштио у стану у Метковићу.

Потом је, надодаје Ускок, С. Ј. путем телефона упућивала Р. Г. ради правовремене и тачне предаје договорене количине кокаина четвртоокривљеном Андреи М.

Тако су, истиче тужилаштво, у најмање шест наврата испоручили купцима најмање 102 килограма кокаина по цијени од најмање 25.000 еура по килограму, при чему је Андреа М. у најмање два наврата преузео најмање 42 килограма кокаина.

Андреа М. се терети да је у једном наврату, у посебно прерађеном простору возила, успио превести 21 килограм кокаина до купаца у Италији, док је 26. липња 2020., при покушају кријумчарења 21 килограма кокаина, ухапшен у Баћинама и осуђен правоснажном пресудом Општинског суда у Метковићу на шест година затвора.

Ускок истиче да је група продајом кокаина зарадила најмање два милииона еура, док је Андреа М. продајом 21 килограма те дроге зарадио најмање 525.000 еура. Зависно о доприносу сваког од припадника криминалне групе, М. Ј. је царинику предао 40.000 еура, док је Р. Г. добио 10.000 еура.

Ускок је и оптужници предложио продужење истражног затвора против троје окривених.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 11:23