Photo by lilzidesigns on Unsplash
25/07/2021 u 13:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Хрватска прелази на еуро: Познато колико дуго ће се моћи плаћати кунама

За Net.hr потврдили да ће се кованице еура с националном страном Републике Хрватске израђивати у Хрватском новчарском заводу

Према досадашњим најавама, Хрватска би еуро требала увести с 1. јануара 2023. године, а прије него еуро и службено постане валута, морат ће се одрадити бројне припреме, пише Avaz.ba.

Између осталог, неко ће требати и израдити тај силни новац. Ко ће бити задужен за техничку реализацију неких важних ствари око увођења еура те како ће еуро функционирати у почетку, из Хрватске народне банке су за Net.hr потврдили да ће се кованице еура с националном страном Републике Хрватске израђивати у Хрватском новчарском заводу.

- Израда оптјецајнога кованог новца еура с хрватском националном страном може започети најраније шест мјесеци прије дана увођења еура, односно након Одлуке Вијећа ЕУ-а да Хрватска уводи еуро - кажу из ХНБ-а.

С даном увођења еура као националне валуте Републике Хрватске, за оптицај ће се припремити довољна количина еурокованица да се подмире потребе свих грађана и пословних субјеката, надодају из ХНБ-а. Оно што све занима јест до када ће се моћи паралелно користити и куне и еури.

- Током прве двије седмице од дана увођења еура у оптицају ће се истодобно налазити куне и еури, а трговци би остатак новца купцима требали враћати искључиво у еурима - појашњавају из Хрватске народне банке.

Након истека тог раздобља еуро ће бити једино законско средство плаћања.

- У сврху осигурања несметаног преласка на нову валуту, у кратком пријелазном раздобљу куна и еуро истодобно ће имати статус законског средства плаћања. Другим ријечима, грађани ће у прве двије седмице почевши од дана увођења еура у трговинама моћи плаћати објема валутама. По истеку двије седмице од дана увођења еура, еуро ће бити једино законско средство плаћања у Републици Хрватској - говоре из ХНБ-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 15:01