Debljina, ilustracija / - FOTO: UNSPLASH
31/03/2023 u 15:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Hrvatska priprema Rezoluciju o debljini

Rezolucijom se predlaže da sve nadležne institucije preduzmu sve odgovarajuće korake iz djelokruga svojih odgovornosti u vezi sa sprečavanjem, dijagnostikovanjem i liječenjem debljine u svrhu smanjenja broja oboljelih od debljine

Poslanici u hrvatskom parlamentu podržali su danas predlog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku da se usvoji Rezolucija o debljini, uz upozorenje da Hrvatska ima najveći postotak debelih osoba u EU, založili su se za zdravu ishranu u vrtićima i školama i propagiranje kretanja i sporta.

Rezolucijom se predlaže da sve nadležne institucije preduzmu sve odgovarajuće korake iz djelokruga svojih odgovornosti u vezi sa sprečavanjem, dijagnostikovanjem i liječenjem debljine u svrhu smanjenja broja oboljelih od debljine.

Predlaže se promocija zdravog načina života, posebno zdravu ishranu, fizičku aktivnost, održavanje odgovarajuće tjelesne mase, nepušenje, izbjegavanje prekomerne konzumacije alkohola i kontrolu povišenih vrijednosti pritiska i masnoća.

U ime predlagača Renata Sabljar Dračevac rekla je da bi donošenje Rezolucije trebalo da bude jedan od doprinosa smanjenju prevalencije prekomjerne težine, unapređenju zdravlja, spriječavanja bolesti i podizanja kvalitete i dužine života svih nas, a pogotovo mladih naraštaja.

Sabljar Dračević je upozorila da, prema podacima Evrostata, Hrvatska uz Maltu ima od svih zemalja EU najveću prevalenciju osoba s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom. Iznijela je podatak da je 2019. samo 34 posto odraslih u Hrvatskoj imalo normalnu tjelesnu masu, a čak 65 posto prekomjernu, od čega 23 posto njih debljinu.

Sabljar Dračevac upozorila je i da procjene pokazuju da će udio osoba s debljinom u Hrvatskoj do 2030. iznositi 32.4 posto. Takođe, procjenjuje se da će udio djece s debljinom u toj godini iznositi 23.19 posto za dob od pet do devet godina te njih 16.37 posto za dob od 10 do 19 godina, prenijela je Hina.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 09:31