Photo by Mufid Majnun on Unsplash / - PHOTO BY MUFID MAJNUN ON UNSPLASH
31/01/2022 u 14:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Хрватска: Први случај нове подваријанте омикрона БА.2

Споменута подваријанта прије тога већ је забиљежена у Данској и њене карактеристике још нису истражене и јасне

Након што су у Словенији у четвртак потврђена два случаја нове подваријанте омикрон вируса, назване БА.2, из Хрватског завода за јавно здравље (ХЗЈЗ) стиже потврда да је подваријанта откривена и у Хрватској,јављају агенције преносе медији.

Како је потврдила замјеница директора ХЗЈЗ Ивана Павић-Шиметин за Н1, у Хрватској је потврђени један случај заразе варијантом БА.2, преноси Н1 Загреб.

Споменута подваријанта прије тога већ је забиљежена у Данској и њене карактеристике још нису истражене и јасне, но по неким подацима још је заразнија од ранијих сојева, али не изазива јаче симптоме, пренијели су словеначки медији.

Подврстом БА.2 у Великој Британији се у првих десет дана јануара заразило најмање 400 људи. Постојање нове подврсте већ је доказано у више од 40 земаља. Попис ПАНГО наводи да је 79 посто досад доказаних инфекција овим сојем потврђено у Данској. Након тога следе Велика Британија (6 посто), Индија (5 посто), Шведска (2 посто) и Сингапур (2 посто).

Брзо ширење ове подврсте указује на то да би она могла бити још заразнија него прва варијанта соја омикрон БА.1. Британска Агенција за здравствену безбједност сврстала је БА.2 међу “сојеве који се посматрају”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 10:42