/ - PHOTO BY VADIM BOZHKO ON UNSPLASH
27/05/2022 u 13:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Хрватска укида ЈМБГ

Матични бројеви грађана који су одређени до дана престанка важења Закона о матичном броју неће се брисати из постојећих евиденција

Хрватска влада је у скупштинску процедуру данас упутила предлог закона о престанку важења Закона о матичном броју којим се укида коришћење те идентификационе ознаке хрватских држављана која служи за повезивање података у службеним евиденцијама. Јављају агенције преносе медији.

-Даном престанка важења закона о матичном броју престаће да се одређују матични бројеви грађана и на тај начин ће се укинути та идентификациона ознака за којом, након уласка у пуну примјену, личног идентификацијског броја (ОИБ) не постоји потреба-рекао је потпредсједник Владе и министар унутрашњих послова Давор Божиновић.

Матични бројеви грађана који су одређени до дана престанка важења Закона о матичном броју неће се брисати из постојећих евиденција те ће моћи да се користе за повезивање и размјену података у оним случајевима кад се повезивање података неће моћи извршити коришћењем ОИБ-а, међутим не као основна и стална идентификациона ознака грађанина, већ као контролни механизам.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 23:03