/ - PHOTO BY MARKUS WINKLER ON UNSPLASH
07/04/2022 u 15:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Хрватска укида скоро све епидемиолошке мјере

Министар здравља Вили Берош рекао је да епидемија јењава, али да још није сазрело вријеме да се прогласи њен крај. Он је нагласио да нико не смије сматрати да је с укидањем мјера све готово

У Хрватској се од суботе укидају готово све епидемиолошке мјере уведене због корона вируса, а на снази остаје само обавеза коришћења маски у здравственом систему и социјали, саопштено је данас у Загребу, јављају агенције преносе медији.

Уз то, за држављане Европске уније се укида обавеза предочавања ковид потврда при уласку у Хрватску, док за остале та мјера остаје на снази, али путници из трећих држава више неће морати да наводе разлоге доласка.

Шеф Националног штаба цивилне заштите и министар унутрашњих послова Дабор Божиновић изјавио је на конференцији за новинаре да се од петка у поноћ готово све мјере стављају ван снаге и да ће се грађани моћи окупљати без ограничења и "партијати" до зоре.

Он је оцијенио да је епидемиолошка ситуација знатно повољнија, а ковид 19 више нема значајнији утицај на јавно здравље и становништво.

-Важиће тек препорука за кориштење маски за лице, али то ће бити индивидуална одлука појединца, а неношење маски више неће бити предмет санкционисања- додао је Божиновић.

Министар здравља Вили Берош рекао је да епидемија јењава, али да још није сазрело вријеме да се прогласи њен крај. Он је нагласио да нико не смије сматрати да је с укидањем мјера све готово.

Према ријечима директора Хрватског завода за јавно здравство Крунослава Цапака, укидање готово свих мјера заснива се на побољшању епидемиолошке ситуације, као и на томе што је најмање једном дозом вакцинисано више од 70 одсто одраслих, а 600.000 грађана је од почетка године стекло имунитет пребољењем. Он је нагласио да је важно и то што долази топлије вријеме.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 14:16