Hrvatska zastava / - HRVATSKA ZASTAVA
10/07/2023 u 18:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Hrvatska uputila protestnu notu Srbiji zbog prisvajanja kulturne baštine

Hrvatsko ministarstvo ističe kako je “posezanje te prisvajanje kulturne baštine drugih država i naroda krajnje neprihvatljivo te suprotno duhu evropskih vrijednosti i saradnje

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova (MVEP) Hrvatske uputilo je u ponedjeljak Srbiji protestnu notu zbog “posezanja za hrvatskom kulturnom baštinom” povodom Deklaracije “Granice srpske književnosti”.

- Republika Hrvatska neprihvatljivim drži sadržaj Deklaracije pod nazivom ‘Granice srpske književnosti’, koja je usvojena na nedavnoj ‘Četvrtoj interkatedarskoj srbističkoj konferenciji’, a u kojoj se ponovo neargumentovano prisvajaju djelovi hrvatske nacionalne kulturne baštine, saopštio je MVEP, prenosi Hina.

Za Hrvatsku je ovo “nastavak djelovanja i prakse institucija Srbije, kojem smo bili svjedoci tokom nedavnog usvajanja Zakona o kulturnom nasleđu i radi čega smo tada uputili službenu notu Srbiji”, dodaje se u saopštenju.

MVEP ističe kako je “posezanje te prisvajanje kulturne baštine drugih država i naroda krajnje neprihvatljivo te suprotno duhu evropskih vrijednosti i saradnje kao jednih od temeljnih odrednica Evropske unije, čijem članstvu aspirira i Srbija”.

‘Širenje stvarnih granica srpske države’

Prošle sedmice su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) i Matica hrvatska zajedničkom izjavom reagovale na novu Deklaraciju “Granice srpske književnosti”, ističući da se u njoj naslućuje imperijalistička podloga za “širenje stvarnih granica srpske države u budućnosti”.

Tu su deklaraciju potpisale sve katedre za srpski jezik i književnost u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori, svi pedagoški fakulteti, Matica srpska, Odbor za standardizaciju srpskog jezika, Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, Institut za jezik i Institut za književnost.

Govoreći o granicama srpske književnosti, u toj se deklaraciji opet poseže za dubrovačkom književnošću, s time da to sada čine na način uvodeći termin dvostruka pripadnost, poručili su HAZU i Matica Hrvatska.

(Al džazira)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 10:35