/ - FOTO: VLADA RH
14/03/2023 u 15:03 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Hrvatska zamrznula cijene ulja, brašna, mlijeka...

Što se tiče zamrznutih cijena devet prehrambenih proizvoda, Plenković je najavio da ostaje zamrznuta cijena za osam proizvoda

Vlada Hrvatske je predstavila 4. paket mjera za zaštitu domaćinstava i ekonomije od rasta cijena, javlja Večernji.hr.

Odgovor Vlade na globalnu energetsku krizu i inflaciju, kako su naveli, uključuje ublažavanje rasta cijena energije, zaštitu od inflacije.

Paket će na snagu stupiti 1. aprila, a težak je 1,7 milijardi eura. Premijer Hrvatske Andrej Plenković zahvalio je ranije danas ministrima koji su radili na mjerama.

image
- FOTO: VLADA RH

-Vlada će mjerama pomoći i socijalno ugroženima, pogođenima potresom te poljoprivrednom sektoru, ribarstvu, prevoznicima te će ulagati u energetsku efikasnost- kazao je Plenković i istakao kako je za električnu energiju izdvojeno 600 milijuna eura.

-Građani u Hrvatskoj plaćaju najnižu cijene struje osim u Mađarskoj- dodao je on. Nastavlja se sa istom cijenom struje za domaćinstva od 1. aprila do 30. septembara.

-Ova se mjera odnosi na više od dva miliona mjernih mjesta, vrijednost mjere je 82 miliona eura- rekao je Plenković.

image
- FOTO: VLADA RH

Kazao je i da je 150 miliona kuna vrijednost mjera snižavanja cijena plina.

Do aprila iduće godine, produžava se primjena snižene stope PDV-a od pet odsto za isporuke prirodnog plina, za grijanje iz toplinskih stanica, za isporuku ogrjevnog drva, peleta, briketa, a vrijednost mjere je 35 miliona eura.

Što se tiče zamrznutih cijena devet prehrambenih proizvoda, Plenković je najavio da ostaje zamrznuta cijena za osam proizvoda.

-Jestivo suncokretovo ulje ide na nižu cijenu, 1,72 eura, mlijeko ostaje isto, cijelo pile ostaje isto, ali zbog moguće nestašice svinjskog mesa shvatili smo da postoji mogućnost da ako ostanu ograničene cijene da ih možda neće biti, uklonićemo sa liste ograničenje za svinjsku lopaticu, ostaje carsko meso po cijeni od 3,79 eura- objasnio je Plenković.

Vlada Hrvatske je pripremila prezentaciju koja prikazuje sve detalje oko novog paketa mjera.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 16:25