Хрватска, илустрација / - фото: UNSPLASH
16/04/2022 u 20:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Хрватски генерали траже од Милановића помиловање Перковића и Мустача

Перковић и Мустач осуђени су 2016. године на суду у Минхену на доживотну казну затвора за помагање у убиству хрватског емигранта Стјепана Ђурековића 1983. године у Њемачкој

Хрватски генерали Анте Готовина, Иван Чермак, Павао Миљавац, Љубо Ћесић Ројс, Маринко Крешић и Давор Домазет Лошо од предсједника Хрватске Зорана Милановића траже помиловање Здравка Мустача и Јосипа Перковића, бивших обавјештајаца југословенске тајне полиције (УДБА). Међу потписницима је био и Крешимир Ћосић који је свој потпис повукао, потврђено је Дневнику Нове ТВ.

У писму које потписују генерали, од предсједника Зорана Милановића траже помиловање за Мустача и Перковића због њихових заслуга "у успостави Републике Хрватске и доприноса у Домовинском рату".

- Двојица врло заслужних људи за обрану РХ налазе се на издржавању казни које су произашле као директна посљедица погрешне одлуке судија Врховног суда и неусклађености њемачких и хрватских закона везано за казну и права на условни отпуст - наводе генерали у писму.

Подсјетимо, Перковић и Мустач осуђени су 2016. године на суду у Минхену на доживотну казну затвора за помагање у убиству хрватског емигранта Стјепана Ђурековића 1983. године у Њемачкој.

Обојица су се жељела вратити у Хрватску па је Жупанијски суд у Загребу ту казну ускладио с хрватским законима. Стога је Мустач осуђен на 40, а Перковић на 30 година затвора.

Милановић је тада био премијер те је његова Влада предложила, а Сабор усвојио, “Lex Perković”, закон којим је требало спријечити изручење генерала, но коначна одлука била је на суду који је допустио изручење.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 09:25