Andrej Plenković / FOTO:EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS)
17/05/2024 u 11:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Hrvatski sabor danas bira novu Vladu HDZ i DP: Imaće 18 članova, desničarima 3 ministarstva

Hrvatski sabor danas bira novu vladu mandatara Andreja Plenkovića, koja će imati 18 članova, među kojima su tri ministra iz reda Domovinskog pokreta.

Vladu će u parlamentu predstaviti Plenković, kome je ovo treći mandat u nizu na čelu izvršne vlasti. Osim članova vlade iz Domovinskog pokreta, od kojih su neki bivši HDZ-ovci, izvršna vlast ostaje nepromijenjena kada je o ličnostima riječ.

U Programu nove vlade od 2024. do 2028. ističe se pet prioriteta – uspješna, vitalna, pravedna, održiva i suverena Hrvatska.

U poglavlju o Uspješnoj Hrvatskoj posebno je izdvojena makroekonomska stabilnost, konkurentna privreda i sigurno tržište rada. Kao cilj navedeno je i da će prosječna neto plata dostići 1600 eura, da će se podstaći otvaranje 125.000 novih radnih mjesta i stopa zaposlenosti od 75 posto. U okviru poglavlja Vitalne Hrvatske naglasak je na osnaživanju porodice i podršci mladima. Poseban je fokus i na brizi o penzionerima, kojima će do kraja mandata ove izvršne najnižu penziju pripmati u iznosu od 750 eura.

Kada je riječ o pravednoj Hrvatskoj u programu se kao cilj navodi nezavisno pravosuđe i borba protiv korupcije, a posebno se ističe i sloboda medija, zaštita ljudskih prava i prava nacionalnih manjina, borba protiv nasilja nad ženama i djecom, kao i dostupniji i održiviji zdravstveni sistem.

U okviru Održive Hrvatske prioritet je dekarbonizacija privrede, energetike i saobraćaja, gospodarenje otpadom i očuvanje bioraznolikosti. Peti je prioritet Suverena Hrvatska u kojoj se navode ciljevi – sigurnost granice i unutrašnja bezbjednost, zatim moderna vojska, briga o braniteljima i kultura sjećanja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. jul 2024 17:14