Хрватски матуранти / -фејсбук
26/05/2022 u 18:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Хрватско министарство образовања оштро осудило усташтво међу матурантима

Матуранти из Славонског Брода објавили су фотографије и снимке друштвеним мрежама са прославе матуре на којима су у маскирним униформама, са црним беретакама и са подигнутом десном руком

Хрватско министарство образовања најоштрије је осудило матурске прославе уз усташке пјесме, маскирне униформе и скандирање нацистичких поздрава "За дом спремни".

Регионални медији објавили су да су матуранти у Славнонском Броду и Дубровнику прослављали крај средње школе уз усташке пјесме и скандирање усташких поздрава.

Како је објављено, у Славонском броду матуранти су били убучени у маскирне униформе и црне мајице с натписима "За норијаду спремни" и носили су црне беретке.

Матуранти из Славонског Брода објавили су фотографије и снимке друштвеним мрежама што је изазвало оштру осуду Министарства образовања. О свему је тражено изјашњавање школе, а бродско-посавска полиција је саопштила да проверава случај.

Медији су пренијели разредну слику на којој већина ученика позира са подигнутом десном руком,  што је нацистички поздрав. На слици је и професорица која је фотографију објавила на приватном Фејсбук профилу. Она носи исту одећу, али на фотографији нема погинуту руку.

"Најоштрије осуђујемо наведени случај, а министарство ће након изјашњавања школе предузети кораке из своје надлежности, а исто тако увјерени смо да ће и друге надлежне службе и институције, као што је школа, Државно тужилаштво и полиција направити исто", наводи ресорно министарство у саопштењу.

Они истичу да се у хватском правном систему подстицање на насиље и мржњу кажњава на основу неколико закона, а прекршајне или кривичне пријаве подносе тужилаштво и полиција, наводе медији.

Директор индустријско-занатске школе у Славонском Броду, Лука Младиновић осудио је свако величање усташког режима и повезивање са њим.

Он је за агенцију Хина рекао да осуђује ако било ко алудира на усташку омладину и додао да ће сутра разговарати са свим учесницима догађаја да би се утврдило има ли елемената за даље поступање.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 13:07