/ - РАС
30/03/2023 u 16:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Hrvatskoj 140 miliona dolara od SAD za kupovinu novih helikoptera

Vlada je danas odlučila i da će Hrvatska pomoći Ukrajini sa 500.000 eura kroz Sveobuhvatni paket pomoći NATO-a za Ukrajinu

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da će Hrvatska od SAD dobiti 140 miliona dolara vojne pomoći koju će koristiti za nabavku i formiranje eskadrile novih helikoptera.

„Ta sredstava biće iskorišćena za nabavku i formiranje eskadrile novih helikoptera koje će Hrvatska nabaviti od SAD“, rekao je Plenković na sjednici Vlade u Zagrebu.

On je kazao da je sa vladom SAD dogovorena podrška kroz program finansiranja stranih oružanih snaga u okviru koje je Hrvatskoj dodijeljeno 140 miliona, a dosad je kroz taj program dobijeno oko 800 miliona dolara.

„Na taj način nastavljamo partnersku saradnju i ova sredstva biće iskorišćena za nabavku novog naoružanja u kontekstu vojne saradnje sa SAD“, dodao je Plenković i ocijenio da se odnosi sa SAD stalno unapređuju.

Vlada je danas odlučila i da će Hrvatska pomoći Ukrajini sa 500.000 eura kroz Sveobuhvatni paket pomoći NATO-a za Ukrajinu.

Hrvatski mediji podsjećaju da je Hrvatska dosad kupila od SAD dva nova „Blekhok“ (Black Hawk) helikoptera, a još dva joj je ta država donirala.

Ministar odbrane Mario Banožić ranije je rekao da će Hrvatska nabaviti dodatnih osam helikoptera.

Jutarnji list piše da je objava o dogovoru s Amerikancima stigla samo dan pošto je Banožić u Ukrajini najavio da će Zagreb uskoro isporučiti Kijevu 14 polovnih transportnih helikoptera „Mi 8“.

Tu donaciju danas je novinarima u Poreču komentarisao predsjednik Hrvatske Zoran Milanović koji je kazao da ti helikopteri nisu perspektivni jer Hrvatska ne bi imala uslova ni računice da ih i dalje održava.

On je dodao da ima „dosta takvih helikoptera i da ih se pomalo treba rješavati“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. jun 2023 17:42