Hrvatska zastava / - HRVATSKA ZASTAVA
09/01/2023 u 16:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Hrvatskoj prijeti novo iseljavanje nakon uvođenja eura?

Ako mladi s prosječnom platom od hiljadu eura ne mogu sebi da priušte stan koji po kvadratu košta dvije, tri ili više hiljade eura, niti su im dostupni povoljni stanovi za iznajmljivanje, šta će ih ovde zadržati

Kako se Hrvatska uvođenjem eura i u situaciji visoke inflacije suočila s novim poskupljenjima, nametnulo se pitanje kako će se to odraziti na iseljavanje ljudi iz Hrvatske, piše Večernji list, navodeći da Hrvatskoj prijeti novi talas iseljavanja.

Ako mladi s prosječnom platom od hiljadu eura ne mogu sebi da priušte stan koji po kvadratu košta dvije, tri ili više hiljade eura, niti su im dostupni povoljni stanovi za iznajmljivanje, šta će ih ovde zadržati, pišu hrvatski mediji

Kakva korist preduzetnicima od slobodnog tržišta ako nema potrošača, ako u zemlji ostane samo manjina bogatih i sirotinja?

U državi iz koje iseljavanje nije zaustavljeno, koja muku muči s nestašicom radnika i u kojoj će ove godine broj rođene djece pasti ispod 35 hiljada, što je negativni istorijski rekord, nikome nije mudro pretiti novim poskupljenjima ili samovoljom koja nije u interesu opšteg dobra. Demograf doc. dr. sc. Stjepan Šterc, voditelj Odseka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo Fakulteta hrvatskih studija, ističe:

"Koliko god to političari negirali, činjenica je da ulaskom u Šengen i uvođenjem evra postajemo još ranjiviji u odnosu na sve one negativnosti koje su prije uticale na odlazak mladih. To će zajedno s poskupljenjima biti faktor za iseljavanje. Inflacija je visoka, sve se uzdrmalo, događalo se to i u drugim zemljama. Sada ponovno postajemo granični prostor EU pa ćemo imati popriličan migracijski pritisak na Hrvatsku", kaže Šterc.

Šterc tvrdi da je politički sistem zatvoren i ne uvažava mišljenje struke.

"Jeftina radna snaga koja dolazi u Hrvatsku tu praktično egzistira i nema mogućnosti veće potrošnje, a s obzirom na starenje hrvatske populacije, i ta će se potrošnja smanjivati, kao i ulazak sredstava EU u proračun. Sve će to imati ozbiljne posledice kao rezultat neozbiljnog pristupa demografskoj problematici", zaključuje Šterc.

Demograf akademik Anđelko Akrap ponavlja da Hrvatska nema demografsku politiku, koja je ključna za opstanak zemlje, piše novinarka Večernjeg lista Dijana Jurasić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. april 2023 00:53