/ - SHUTTERSTOCK
20/03/2024 u 17:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

I Nizozemska usvojila Rezoluciju: Premijeru dato zeleno svjetlo da podrži BiH

Parlament Nizozemske usvojio je tekst Rezolucije koji ostavlja mogućnost premijeru Marku Ruteu (Rutte) da sutra u Briselu glasa za odluku o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

Ovu informaciju je za portal "Avaza" potvrdio ambasador Bosne i Hercegovine u Nizozemskoj Almir Šahović, javlja  Avaz.ba.

Inače, Nizozemska je jedna od dvije ili tri zemlje EU koje imaju posebnu proceduru za odobravanje ovakvog koraka. Ta procedura obuhvata i saglasnost Parlamenta premijeru Nizozemske da glasa u korist odluke o otvaranju pregovora s BiH. 

Njemačka traži zeleno svjetlo za otvaranje pregovora o pristupanju BiH u EU

Juče je bila plenarna debata u Parlamentu. Ona je završena sinoć oko 22:30 sati, bila je dosta duga, a učestvovalo je 13 raznih političkih stranaka. Bilo je različitih mišljenja, podrške, ali i onih rezerviranijih koji od BiH očekuju neki dodatni napor.

- Nakon toga premijer Mark Rute je, u skladu s njihovom procedurom, imao svoje izlaganje. On je još jednom ponovio stav nizozemske vlade koji je definiran prošlog petka.

A stav je da Vlada, s obzirom na izvještaj EK i geopolitičku situaciju predlaže da Nizozemska slijedi preporuku Evropske komisije i glasa za otvaranje pregovora sa BiH – ranije je rekao Šahović za "Avaz".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 14:52