/ - UNSPLASH, ILUSTRACIJA
11/11/2021 u 15:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

И у Републици Српској откривен птичји грип, сој који може да зарази и људе

Иначе, прије неколико дана је у београдској општини Борча откривено неколико угинулих лабудова код који је утврђено присуство птичјег грипа, односно Х5Н8

Надлежни у Републици Српској открили су на својој територији птичји грип и то сој који може да зарази и људе, преноси Нова С.

Како су навели тамошњи медији, у мјесту Босанска Градишка пронађена је високопатогена зараза код дивљег лабуда, због чега је апеловано на грађане да пријаве сваки случај угинућа дивљих птица, будући да је у питању болест која може да се пренесе и на људе.

И у Србији су недавно откривени случајеви птичјег грипа, а Министарство пољопривреде је за B92.net објаснило има ли опасности за нашу земљу.

-Управа за ветерину Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије не располаже релевантним подацима о истој, с обзиром да од стране надлежног органа Босне и Херцеговине није службено обавјештена. Овим не постоји оправдана опасност да овај тип авијарне инфлуенце може представљати опасност по Републику Србију- рекли су за B92.

Како је објашњено, нашој земљи не пријети опасност, односно, птичји грип регистрован прије неколико дана у Србији, није те врсте која може да пређе на човјека.

Иначе, прије неколико дана је у београдској општини Борча откривено неколико угинулих лабудова код који је утврђено присуство птичјег грипа, односно Х5Н8.

-Епзоотиолошка ситуација по питању високо патогеног соја авијарне инфлуенце потенцијално зоонотског карактера се у Републици Србији манифестује појавом болести у спорадичним случајевима, али до сада искључиво код дивљих птица на воденим стаништима, сезонски, у вријеме њихове миграције и ограниченог је локалитета, без теденције даљег ширења- истичу из Министарства.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 20:52