Валентин Инцко / - принтскрин Јутјуб, архива
23/01/2022 u 08:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Инцко: Нон-пејпер о промјени граница на Западном Балкану је још увијек у мојој фиоци

Инцко, који се није појављивао у медијима откако је напустио функцију високог представника у Босни и Херцеговини, дао је интервју словеначким медијима и рекао да овај документ стоји у његовој фиоци већ скоро четири године

Бивши високи представник у Босни и Херцеговини Валентин Инцко рекао је да нон-пејпер, незванични дипломатски документ који кружи Бриселом, о промјени граница на Западном Балкану по етничким линијама, и даље постоји, преноси Репортери.

Инцко, који се није појављивао у медијима откако је напустио функцију високог представника у Босни и Херцеговини, дао је интервју словеначким медијима и рекао да овај документ стоји у његовој фиоци већ скоро четири године, пише Репортери.

Факсимил интервјуа у којем Инцко износи ове тврдње објавио је на свом Твитер профилу словеначки премијер Јанез Јанша, за кога се нагађало да је аутор или коаутор овог документа.

У априлу прошле године документ су први пут објавили словеначки медији, под наводним ауторством словеначког премијера Јанеза Јанше и упућен је председнику Европског савета Шарлу Мишелу, током мандата Словенија у предсједавању ЕУ.

Како се радило о незваничном дипломатском документу, намијењеном саопштавању различитих ставова и иницијатива без формалног карактера, није имао чак ни потпис.

Постојање овог документа демантовали су тада словеначки премијер и чланови Европског савета, а цео случај, судећи по недавним изјавама бившег високог представника, још није добио епилог.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 04:45