Bakir i Sebija Izetbegović / -BAKIR I SEBIJA IZETBEGOVIć
25/03/2023 u 11:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Inspektori provjeravaju i doktorat Sebije Izetbegović

Senat Univerziteta u Sarajevu poništio je Sebiji Izetbegović 6. marta zvanje magistrice medicinskih nauka

Inspektori Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo nastavili su nadzor na Univerzitetu u Sarajevu po prijavi za poništenje doktorske diplome Sebije Izetbegović, direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, potvrđeno je danas iz Uprave za Radio Slobodna Evropa (RSE).

"Inspekcijski nadzor na okolnosti iz prijave još nije okončan i tačno je da je danas nastavljen na Univerzitetu u Sarajevu. Iz tog razloga, davanje bilo kakvih informacija u ovom trenutku bilo bi preuranjeno", kazala je portparolka Uprave Vildana Brdarić.

Inspektori su prije dva dana vršili provjere na Medicinskom fakultetu kao jednoj od organizacijskih jedinica, a one su danas nastavljene na Univerzitetu u Sarajevu, odnosno rektoratu.

Senat Univerziteta u Sarajevu poništio je Sebiji Izetbegović 6. marta zvanje magistrice medicinskih nauka.

Tri dana kasnije, rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj potpisao je i rješenje kojim se Sebiji Izetbegović poništava i upis u Matičnu knjigu magistranata.

Time je zvanično izgubila zvanje magistarke nauka, zbog čega je postalo upitno i njeno doktorsko zvanje, te zvanje profesorice na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Sebija Izetbegović je zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo (jednog od deset kantona u entitetu Federacija BiH) i supruga Bakira Izetbegovića, predsjednika vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije.

Ona je ranije saopštila da će pokrenuti krivične prijave za zloupotrebu položaja i prekoračenja ovlašćenja, za diskriminaciju, kao i za iznošenje neistina u pokušaju njene diskreditacije kao redovne profesorice Univerziteta u Sarajevu.

Javne izjave koje su u pitanje dovele vjerodostojnost akademskih zvanja Sebije Izetbegović počele su u maju 2021. godine.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je tad pokrenulo istragu o diplomi Izetbegović. Od hrvatskih vlasti zatražena je dokumentacija, jer je Izetbegović izjavila da je dio specijalizacije provela i u Zagrebu.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske saopštilo je ranije da Sebija Izetbegović jeste upisala poslijediplomski studij u Zagrebu, ali da to ministarstvo nema podatke o položenim ispitima.

Protiv odluke Senata, kojom je izbrisana njena magistarska titula, nije moguća žalba Univerzitetu u Sarajevu, ali se može pokrenuti postupak pred sudom u roku od 30 dana.

Izetbegović, prema odluci Senata, može nastaviti da radi kao ljekarka, jer joj nije poništena specijalizacija za ginekologinju, ali ne i kao profesorica na Medicinskom fakultetu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 02:31