/ - ЕУРОПОЛ илустрација
03/06/2022 u 13:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Интерпол и Еуропол укључени у истрагу пријетњи бомбама у БиХ

Претходно су истог дана упућене сличне пријетње на адресе 429 основних школа у ентитету Републици Српској (РС)

У истрагу недавних дојава о подметнутим бомбама широм Босне и Херцеговине укључене су и међународне полицијске агенције Интерпол и Еуропол, саопштила је Управа полиције бх. ентитета Федерација БиХ,  јавља  RSE.

Дојаве о подметнутим бомбама су 1. јуна упућене на адресе више полицијских управа Министарства унутрашњих послова (МУП) Кантона Сарајево (један од десет кантона у Федерацији БиХ).

Претходно су истог дана упућене сличне пријетње на адресе 429 основних школа у ентитету Републици Српској (РС).

-Пријетње су упућене са електронских адреса креираних помоћу web домена страних компанија због чега је било нужно укључити Интерпол и Еуропол- навели су у Федералној управи полилције.

С обзиром на то да су у протеклом периоду пријетње стигле на адресе бројних јавних институција у Босни и Херцеговини и сусједним земљама, нужна је прововремена размјена података са регионалним полицијским агенцијама, наводи се.

Дојаве о постављеним бомбама су 25. маја упућене и Влади Кантона Сарајево, Општини Центар, Општинком суда у Сарајеву те више од 110 сарајевских основних и средњих школа.

Све до сада упућене пријетње су се показале као лажне. Нусрет Селимовић, комесар сарајевске полиције, изјавио да ће бити третиране као “терористички чин”.

-Обзиром на надлежност, Федерална управа полиције ће, под директним надзором Тужилаштва Кантона Сарајево, у сарадњи с другим полицијским агенцијама, бити носилац активности идентификовања починиоца или починилаца овог кривичног дјела- казао је Селимовић на конференцији за медије 25. маја.

У Србији су у посљедњих неколико седмица учестале лажне дојаве о бомбама.

Припадници тамошњих безбједносних служби су идентификовали више земаља из којих су стизале пријетеће поруке и лажне дојаве о бомбама на адресе јавних објеката у Србији, саопштено је из Министарства унутрашњих послова (МУП) Србије 18. маја.

Утврђено је, међу осталим, да је осам таквих пријетњи стигло из Пољске, четири из Гамбије, по двије из Ирана и Нигерије и по једна из Украјине, Словеније и Русије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 14:49