/ - FOTO: CAR GIRL, UNSPLASH - EURO
12/05/2024 u 18:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Istekao prelazni period na euro: Centralna banka Kosova se ne oglašava

Prelazni period prilagođavanja Uredbi Centralne Banke Kosova (CBK) o zamjeni dinara eurom je istekao i to uoči sutrašnje runde dijaloga u Briselu o tom pitanju, prištinski mediji različito javljaju o primjeni mjera protiv svih koji za gotovinske transakcije na Kosovu koriste druge valute osim eura, a CBK i Vlada se ne oglašavaju.

Istovremeno, dinar se i dalje koristi za plaćanje, a Kosovska policija regiona Sjever navodi da do sada nije dobila nikakva naređenja, piše portal KoSSev.

Centralna banka Kosova je još krajem prošle godine donela Uredbu sa nizom pravila koja se, između ostalog, tiču regulisanja pitanja valuta na Kosovu i predviđa da je jedina dozvoljena valuta na Kosovu euro, prenosi N1.rs.

Uredba trebalo je da stupi na snagu 1. februara, ali je izazvala kritike Beograda uz tvrdnje kako Priština želi da ukine dinar i platni promet sa Srbijom.

Od sjutra euro zvanična valuta na Kosovu

Uredbu su kritikovali i međunarodni zvaničnici zbog načina donošenja i kratkog roka za početak primjene, izražavajući zabrinutost zbog uticaja na rad srpskih škola, bolnica, ali i na građane koji rade u institucijama pri srpskom sistemu i dobijaju primanja iz Srbije.

U nizu reakcija zapadnih diplomata iskristalisao se konkretan zahtjev Prištini – da suspenduje Uredbu kako bi se omogućio „dovoljno dug period tranzicije“.

Uredba nije suspendovana, ali je Priština uoči njene primjene koja je bila planirana za 1. februar, odlučila da uvede prelazni period za prilagođavanje za sve one koji posluju sa dinarima.

Prema jučerašnjem izvještraju RTK, prelazni period je okončan i euro bi od danas trebalo da bude jedina dozvoljena valuta na Kosovu.

Tekst iste sadržine objavii su i Gazeta Express i prištinska Koha, koja je u međuvremenu izmjenila datum i umjesto „od danas (12. maja) je euro jedina valuta“, stoji „od sutra (13. maja)…“.

Prema pisanju portala KoSSev, dinar je i dalje u opticaju na sjeveru Kosova, u sjevernom djelu Kosovske Mitrovice u pojedinim lokalima kažu kako su svesni odredbi iz Uredbe CBK o valutama, ali da i dalje posluju i sa eurima i sa dinarima.

I dok prištinski mediji najavljuju primjenu mjera, zamjenik komandira KP za region Sjever, Veton Eljšani, kaže da im za sada nije stigla nikakva direktiva.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 22:57