/ FOTO: DARKO BANDIC/AP
25/10/2021 u 16:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Иво Санадер осуђен на шест година због мита, нанио штету угледу Хрватске

Мотив за почињење овог кривичног дјела било је његово лично богаћење, навео је Врховни суд

Врховни суд Хрватске потврдио је првостепену пресуду бившем премијеру и некадашњем предсједнику Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) Иви Санадеру на шест година затвора због примања мита од бившег шефа мађарског МОЛ-а Жолта Хернадија, који је у одсутности осуђен на двије године затвора, објављено је у Загребу.

У саопштењу Врховног суда наводи се да су одбијене жалбе тужилаштва и двојице оптуженика, па је пресуда Жупанијског суда у Загребу постала правоснажна.

Санадер је проглашен кривим за примање мита, а Хернади за давање мита.

Према пресуди, Санадер и Хернади су договорили да ће за мито од десет милиона еура осигурати закључење неоснованих измјена уговора који се односи на хрватску нафтну компанију Ина да би се мађарској компанији МОЛ омогућио превладавајући утицај над домаћом нафтном компанијом.

Договорили су и склапање уговора о издвајању плинског пословања из домаће нафтне компаније који ће у цјелости преузети Хрватска.

Првоптужени Санадер је, како се наводи, користећи свој положај и ауторитет, осигурао да Влада Хрватске закључи такве уговоре, а другооптужени Хернади је као противуслугу обезбедио исплату десет милиона еура.

Исплата је договорена кроз закључење фиктивних уговора о саветодавним и другим услугама једном трговачком друштву.

На тај начин је трговачком друштву 2009. уплаћено пет милиона еура који су кроз неко вријеме требало да буду исплаћене Санадеру. До уплате друге половине износа мита није дошло.

Од првооптуженог је одузета имовинска корист коју је пренио на трговачко друштво којем је наложено да тај износ уплати у корист државног буџета.

Врховни суд је код изрицања пресуде као олакшавајућу околност Санадеру узео животну доб (68 година) и нарушено здравље, а као отежавајућу то што је коруптивно дјело починио као предсједник Владе.

- С обзиром на функцију коју је обављао, требало је да буде узор не само осталим члановима Владе него и свим грађанима. Дијелом је нанио штету и угледу Хрватске у свијету. Основни мотив за почињење овог кривичног дјела било је његово лично богаћење - навео је Врховни суд који је такође цијенио и његову осуђиваност због истог кривичног дјела.

Врховни суд Хрватске објавио је недавно правоснажне осуђујуће пресуде Санадеру и ХДЗ као правној особи, за извлачење око 70 милиона куна из државних институција и компанија у антикорупцијском случају познатом као „Фими-медија“.

Правоснажном пресудом у поновљеном суђењу у највећем корупцијском случају у хрватској политици, Санадеру је затворска казна смањена с осам на седам година, а држави ће морати да врати 14,9 милиона куна, што је 1,25 милиона куна мање него у првостепеној пресуди из новембра 2020. године.

ХДЗ, чији се „црни фонд“ пунио извученим новцем, као прва странка осуђена за корупцију мораће да плати 3,5 милиона куна казне и да врати у буџет 14,6 милиона куна.

Што се тиче осталих оптужених у том случају, бивши ХДЗ-ов ризничар Младен Баришић правоснажно је осуђен на две године и десет мјесеци затвора, а благајница Бранка Павошевић на годину и четири мјесеца. Бившем портпаролу ХДЗ Ратку Мачеку потврђена је ослобађајућа пресуда.

Случај „Фими медија“ који је трајао десетак година постао је синоним политичке корупције у Хрватској.

Санадер је с мјеста премијера без објашњена отишао средином 2009. године, а потом је услиједило низ истрага против њега због корупције.

Некада најјмоћнији хрватски политичар тренутно издржава затворску казне због корупције у случају „Планинска“ и „Фими-медија“, а у још једном случају има првостепену осуђујућу пресуду.

Пошто буде правоснажно осуђен у свим случајевима, Санадеру ће бити одређена јединствена затворска казна.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 04:22