Olupine u Dunavu / - PRINTSKRIN
30/08/2022 u 16:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Iz Dunava u Srbiji isplivale olupine nacističkih brodova

Mnogi od ovih brodova još sadrže tone municije i eksploziva i predstavljaju svojevrsnu opasnost a vijest o njemačkim olupinama prenijeli su mnogi svjetski mediji zajedno s upečatljivim fotografijama

Cio svijet gleda u olupine koje su izronile u Srbiji.

Žestoka suša u Evropi svela je i moćni Dunav na izuzetno nizak nivo, otkrivši u Prahovu više od 20 njemačkih ratnih brodova natovarenih eksplozivom, potopljenih tokom Drugog svetskog rata.

Ispostavilo se da su brodovi bili među stotinama koje je 1944. godine flota nacističke Njemačke potopila duž Dunava, dok se povlačila od napredujućih sovjetskih snaga. Od tada leže na dnu i još ometaju rečni saobraćaj tokom niskog vodostaja, a sad će konačno biti uložena sredstva za njihovo vađenje iz rijeke kako bi se obezbijedio plovni put.

Neki od potopljenih brodova i dalje imaju kupole, komandne mostove, slomljene jarbole i uvrnute trupove, a "razbacani" po koritu suzili su plovni dio na ovom dijelu Dunava na samo 100 metara (sa 180 metara),

Situaciju dodatno komplikuje činjenica da mnogi od ovih brodova još sadrže tone municije i eksploziva i predstavljaju svojevrsnu opasnost, podseća Reuters, a vijest o njemačkim olupinama preneli su i drugi svjetski mediji zajedno s upečatljivim fotografijama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 06:55