/ - OBLAK AMONIJAKA/ - FOTO: PRINTSKRIN FEJSBUK
29/12/2022 u 19:47 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Iz vagona kod Pirota i dalje curi amonijak, moguća evakuacija

Gradonačelnik Pirota tvrdi da je situacija u tom gradu normalna i da više nema opasnosti po građane i životnu sredinu.

U Pirotu je i dalje na snazi vanredna situacija, jer vagoni koji su sa amonijakom ispali iz šina, još nisu uklonjeni. Iako je procedura počela danas, cio posao trajaće najmanje pet-šest dana. Gradonačelnik Vladan Vasić za N1 kaže i da se ne isključuje mogućnost da će tokom radova građani koji žive u blizini ugroženog područja biti na kratko evakuisani.

U Pirotu vanredno stanje, u bolnici 51 osoba zbog trovanja amonijakom nakon iskliznuća voza

-Prvo će onaj dio kompozicije koji je na šinama biti uklonjen, kompozicija od jedan do 11 će biti uklonjene prema Nišu, vagoni od 15 do 20 će biti uklonjeni prema Pirotu, posle toga će se vršiti popravka šina i onda ide najosetljiviji dio akcije, a to je podizanje prevrnutih vagona – 11,12,13 i 14 – iz te 13-te je curio i curi amonijak- kaže Vasić.

(VIDEO) Snimak iz Pirota: Oblak amonijaka širi se mostom

Iako situacija sa amonijakom nije gotova, gradonačelnik Pirota tvrdi da je situacija u tom gradu normalna i da više nema opasnosti po građane i životnu sredinu.

-Nema prisustva amonijaka ni u vodi ni u vazduhu, amonijak nije direktno ušao u Nišavu, niti je imao dodir sa rijekom, ali može da dođe u dodir sa vodom preko atmosfere, polako kroz kišu ili jednostavno da dođe u dodir sa vodom i rastvori se, bilo da je u nekim malim tragovima i mi smo mjerili i kvalitet vode u Nišavi i ni jednog trenutka nije prešao nikakvu graničnu vrijednost-navodi gradonačelnik.

Nadležni kažu da postoji mogućnost da će stanovnici koji žive u blizini ugroženog područja u narednim danima biti evakuisani na nekoliko sati kada počnu radovi uklanjanja prevrnutih cisterni sa amonijakom, što je kako objašnjavaju, najteži dio posla. Zbog predistrožnosti tada će biti obustavljen saobraćaj na dionici Koridora 10 i okolnim putevima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 04:22