/ - CIK BIH
02/10/2022 u 23:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Izbori u BiH: Komšić proglasio pobjedu, Izetbegović pretrpio težak poraz

U trci za bošnjačkog člana neočekivano vodi Denis Bećirović koji je u prednosti pred Bakirom Izetbegovićem, a za srpskog - vodi se tijesna trka između Željke Cvijanović - kandidatkinje Dodikovog SNSD-a i kandidatkinje Jelene Trivić

Noć puna obrata u Bosni i Hercegovini nakon sprovedenih izbora, piše HRT. Prema posljednjim podacima - za hrvatskog člana Predsjedništva BiH ponovno je izabran Željko Komšić ispred kandidatkinje Hrvatskog narodnog sabora - Borjane Krišto. U trci za bošnjačkog člana neočekivano vodi Denis Bećirović koji je u prednosti pred Bakirom Izetbegovićem, a za srpskog - vodi se tijesna trka između Željke Cvijanović - kandidatkinje Dodikovog SNSD-a i kandidatkinje Jelene Trivić

CIK: Izborni dan prošao uspješno

Član Centralne izborne komisije BiH (CIK) Vlado Rogić izjavio je da je izborni dan protekao uspješno i da su članovi CIK-a zadovoljni tokom izbornog procesa i svim onim što se događalo na biračkim mjestima u BiH.

- Ako uzmemo u obzir desetak vanrednih situcija o kojima smo informisani koji mogu u jednom slučaju biti krivično djelo, a u ostalih osam ili devet samo narušavanje javnog reda i mira, možemo reći da je izborni dan protekao uspješno, rekao je Rogić.

On je naveo da će se kompletna slika o izborima stvoriti kada se prikupe svi podaci iz gradskih i opštnskih izbornih komisija, kao i od domaćih i međunarodnih posmatrača, kojih je na ovim izborima bilo 60.000.

Rogić je napomenuo da je CIK za sada primio 25, kako je rekao, ozbiljnih prigovora za kršenje izborne tišine i 35 prijava o ozbiljnim povredama biračkog procesa, koje će biti prosuirane i obrađene.

On je kao najteži slučaj naveo jedno biračko mjesto u Novom Gradu, te naveo da CIK zbog toga, u skladu sa Izbornim zakonom BiH, najvjerovatnije sjutra održati sjednicu i donijeti odluku o odgađanju izbora na tom mjestu.

Biračka mjesta zatvorena su u 19 sati.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. novembar 2022 17:08