/ FOTO: N1
13/01/2023 u 19:45 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Izetbegović: Međunarodna zajednica želi da me skloni iz političkog života

Izetbegović je optužio i probosansku koaliciju „Trojka“ (SDP, Naša stranka i Narod i pravda) da su „servilni“ prema SNSD i HDZ, sa kojima su postigli sporazum o formiranju vlasti na državnom nivou

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da međunarodna zajednica ima za cilj da ga "skloni" iz političkog života u BiH, prenosi Klix.ba.

Izetbegović je ocijenio da međunarodni predstavnici to rade, jer se, kako je naveo, otvoreno bunio protiv njihovih stavova, i zato što „ne smiju da udare tamo gde je tvrdo“.

-Neku promjenu žele i ne idu tamo gdje je tvrdo, već idu na slabije. Tako su radili i u ratu. Uveli nam embargo na oružje, pa da vide hoće li Bošnjaci izdržati- kazao je Izetbegović, prenio je sarajevski portal Klix.ba. 

On je ocijenio da u međunarodnoj zajednici uvijek postoji „islamofobna i kalkulatska linija“, dodavši da međunarodni predstavnici nikada neće odgovoriti zašto je SDA neprihvatljiva, a Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i HDZ BiH jesu.

Izetbegović je optužio i probosansku koaliciju „Trojka“ (SDP, Naša stranka i Narod i pravda) da su „servilni“ prema SNSD i HDZ, sa kojima su postigli sporazum o formiranju vlasti na državnom nivou.

-Prva greška je podjela probosanskog bloka. Oni su odlučili da izađu u susret (lider HDZ BiH Dragan) Čoviću i Dodiku, da idu bez Demokratske fronte (DF), bez SDA, pobjednika na izborima. Te podjele su unijele razdor među ljude, prije svega među Bošnjake-naveo je on.

Prema njegovim riječima, Bošnjaci su počeli da se plaše „sprege Čović-Dodik“.

Izetbegović je rekao da će se tek vidjeti da li će nova koalicija na državnom nivou i u Federaciji BiH imati dovoljan broj glasova da u parlamentima izabere novi Savjet ministara i Vladu Federacije BiH.

Kazao je da mu je nerealno to što predstavnici SAD ne reaguju na to što je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao ruskog predsjednika Vladimira Putina i što EU ima servilan i popustljiv odnos prema Dodiku.

Upitan da li je očekivao reakciju visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita na obilježavanje 9. januara kao Dana RS, lider SDA je kazao da Šmit nije uradio ništa u vezi sa proslavom praznika koji je Ustavni sud proglasio neustavnim.

-Rekao je da će biti uz tužilaštvo, da je to nedopustivo, ništa nije uradio. Faktički on se pretvara u visokog predstavnika za Federaciju BiH i za SDA- ocijenio je Izetbegović i dodao da se Šmit „ne usuđuje ili ne želi“ da povuče bilo kakve poteze protiv Dodika.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 18:44